Myslíte si, že se kvalita služeb českých restauračních zařízení mění k lepšímu?


Petr Fejk, ředitel pražské zoo
Mám hospody rád a musím říct, že jejich úroveň určitě za poslední roky stoupla. Ruku v ruce s tím jde chování personálu k zákazníkům, nabídka a kvalita jídla, pití i prostředí. Pokud někde pokulhává jedna z těchto věcí, pak už mám zkažený celkový dojem. Konkurence hospod je obrovská, mám pocit, že jejich majitelé na to reagují nejen zkvalitněním služeb, ale i orientací na určitou klientelu. Osobně se vyhýbám turisticky exponovaným místům. Mám jednu oblíbenou hospodu na Mělnicku. Je takřka na periferii, klientelu si v podstatě nemohou až tak vybírat. Ale přitom dokáží vyjít vstříc všem svým návštěvníkům, jsou nesmírně vstřícní k jejich požadavkům. Byl bych ale rád, kdyby v hospodách opravdu platil zákaz kouření. Mám za to, že nekuřáka obtěžuje kouř z cigarety více než kuřáka prosba, aby si šel třeba zapálit ven.

Jiří Penc, 22 let, student
Služby se určitě mění k lepšímu, což je vidět zejména v centrech měst, zatímco na těch okrajích stále zůstávají ty typické české hospůdky. Tam se kvalita moc nemění, především díky klientele. Češi mají specifický vztah k pohostinství jako takovému, což je vidět na první pohled. Co se mi ale nelíbí, je dovoz zahraničních piv. Je jich podle mě až moc na úkor těch našich.

Martin Kasal, ředitel internetového obchodu Kasa.cz
Do hospody chodím asi jako každý. Řekl bych, že za poslední roky vznikly velké rozdíly mezi hospodami v tom smyslu, že se ještě donedávna podobala jedna druhé. Nyní jsou vedle zapadlých putyk lepší restaurace "střední třídy" i ty nejlepší. Snad až na ty putyky se člověk v normální hospodě nesetkává s pocintanými ubrusy a špinavými sklenicemi tak často jako dříve. I chování personálu se posunulo k lepšímu, v těch tříhvězdičkových, ale člověk ještě stále moc dlouho čeká na objednávku jídla nebo na to, aby mohl zaplatit. V budoucnu by se mělo v hospodách přestat kouřit. Nekuřácké salonky jsou sice fajn, ale obsluha tam zavítá málokdy, nebo ty prostory nejsou dobře oddělené a kouř do nich stejně jde.

Jan Sazama, 57 let, finanční poradce
Myslím si, že se kvalita nehorší. Pokud si chci odpočinout, je pro mě nejlepší čtvrtá cenová skupina, kde je všechno při starém a seženu tam všechno, co potřebuji. Pro mě je však nejdůležitější pivo - jsem z Plzně a za padesát let, co pivo piji, se kvalita piv zlepšila hodně, ale v jednotlivých značkách není příliš velký rozdíl. Ale svou oblíbenou značku mám.

Pavlína Galvasová, 28 let, na mateřské dovolené
Na kvalitě služeb českých restauračních zařízení vidím vesměs pouze pozitivní změny. Mě, jako matku, těší omezování kouření v některých moderních restauracích.
V restauracích často nabízejí dětskou stravu a jsou ochotni ji ohřívat, mají dětské židličky, což dřív nebývalo a obecně jsou k maminkám vstřícnější. V posledních letech jsem byla se službami v restauracích, do kterých chodím, spokojená. Jiná situace je možná v pochybnějších podnicích, kam ale nechodím.

Michaela Ježková, 28 let, prodavačka
Myslím si, že změny jsou nejvíce vidět na obsluze, která je příjemnější, ale samozřejmě záleží na tom, kam člověk chodí. Já navštěvuji především restaurace. Ty jsou útulnější než dřív.