Odpovídá: Martina Ivanovová,

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR


Jaké normy musí podnikatel splňovat při zahájení poskytování ubytovacích služeb, případně i s možností snídaně? A. Neutěšený, Praha


Budete-li chtít provozovat ubytování bez stravování, pak vám bude stačit živnostenský list na ubytovací služby. Je dostačující například pro turistické ubytovny, kempy, chatové osady, bytové domy, rodinné domy, stavby pro individuální rekreaci a podobně.

Podle této živnosti je možné poskytovat i snídaně, kapacita ubytování je však omezena na deset lůžek. Jedná se o živnost volnou, číslo oboru 83, nařízení vlády č. 140/2000 Sbírky. Podstatným znakem živnosti tedy je, že se jedná o ubytovací zařízení takové kategorie, která nezahrnuje poskytování stravovacích služeb. Zároveň pak tyto služby v uvedených zařízeních nemohou být v rámci volné živnosti poskytovány, vyžadovalo by to samostatné živnostenské oprávnění pro hostinskou činnost.

Do volné živnosti "ubytovací služby" rovněž nespadá ani samotné ubytování v ubytovacích zařízeních poskytujících stravování. Platí to pro zařízení, jako jsou hotel, motel, penzion, neboť tyto kategorie ubytovacích zařízení vždy musí poskytovat i stravovací služby. Tato zařízení mohou být provozována opět jen na základě živnosti hostinská činnost. Stravovací službou je ve smyslu ustanovení § 23 zákona č. 258/2000 Sbírky, o ochraně veřejného zdraví výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání. A to zejména v rámci provozované hostinské živnosti, při podávání občerstvení a při podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb a služeb cestovního ruchu.

Budete-li chtít poskytovat i stravování, pak opravdu potřebujete živnostenský list "hostinská činnost". Jedná se o živnost řemeslnou. Při jejím provozování se kromě všeobecných podmínek (věk nejméně 18 let, způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost, atd.) požaduje odborná způsobilost pro uvedenou živnost. K jejímu doložení si příslušný živnostenský úřad vyžádá potřebné dokumenty.

Požadovanými vystudovanými obory jsou přitom zejména kuchař-číšník, číšník-servírka, kuchař, kuchařské práce. Nebo příbuzné obory užívající stejných nebo obdobných pracovních postupů a odborných znalostí (v daném případě například vyučení v oboru pekař, cukrář, řezník a uzenář).

Jestliže podnikatel, fyzická osoba, hodlá provozovat živnost a nesplňuje odbornou způsobilost, musí ustanovit odpovědného zástupce. Ten za právnickou osobu poté prokazuje splnění odborné způsobilosti.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist