Pokud nemusíte ke snídani sladké, neváhejte si v Bulharsku dát jejich typické jídlo zvané banice. Vypadá sice na první pohled bulharsko_banica.jpgvětšinou jako náš tradiční závin, ovšem náplň je slaná a tvoří ji většinou zapečený sýr a vejce. V každém kraji ji dělají trošku jinak. Můžete si tedy dát například banicu plevenskou, kaval, slivenskou i boljanskou. Dělanou z lístkového i kynutého těsta nebo připravenou jenom z vrstev krajíčků bílého chleba se sýrovou náplní a zalitých vejci rozšlehanými v mléce.

V horkém létě je však v poledne asi nejlepší polévka tarator. Nad ní by jásali všichni zastánci zdravé výživy, vegetariáni i jiní nepřátelé české klasiky. Základem je dobrý jogurt z plnotučného mléka. Můžete volit kravské, buvolí, kozí i ovčí. Do něj se zamíchá nadrobno nasekaná oloupaná salátová okurka, přidá trošku olivového nebo slunečnicového oleje, rozetřený česnek, nasekaný kopr či petrželová nať, a pokud si chcete opravdu užít, tak i nasekaná jádra vlašských ořechů.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist