Pokud nemusíte ke snídani sladké, neváhejte si v Bulharsku dát jejich typické jídlo zvané banice. Vypadá sice na první pohled většinou jako náš tradiční závin, ovšem náplň je slaná a tvoří ji většinou zapečený sýr a vejce. V každém kraji ji dělají trošku jinak. Můžete si tedy dát například banicu plevenskou, kaval, slivenskou i boljanskou. Dělanou z lístkového i kynutého těsta nebo připravenou jenom z vrstev krajíčků bílého chleba se sýrovou náplní a zalitých vejci rozšlehanými v mléce.
V horkém létě je však v poledne asi nejlepší polévka tarator. Nad ní by jásali všichni zastánci zdravé výživy, vegetariáni i jiní nepřátelé české klasiky. Základem je dobrý jogurt z plnotučného mléka. Můžete volit kravské, buvolí, kozí i ovčí. Do něj se zamíchá nadrobno nasekaná oloupaná salátová okurka, přidá trošku olivového nebo slunečnicového oleje, rozetřený česnek, nasekaný kopr či petrželová nať, a pokud si chcete opravdu užít, tak i nasekaná jádra vlašských ořechů.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist