Snímek: Jaroslav Jiřička
Hvězdy na talíři
Restaurace hotelu Aria - Coda zve v současné době své hosty na zbrusu nové menu. Na jeho vytváření se podílel francouzský šéfkuchař Laurent Grass, jež dlouho dobu působil v restauraci Alaina Ducasse v Paříži. V té době získala v legendárním hodnocení Michelinova průvodce tři hvězdičky, což v této ročence odpovídá nejvyššímu ohodnocení, tedy "mimořádně dobrá kuchyně, která stojí za zvláštní cestu".
I v restauraci najdete spojení s hudbou.
Základní talíře v prostírání jsou ozdobeny černobílými portréty skladatelů a hvězd ze všech hudebních žánrů. Jídlo na ně však nedostanete. Přinesou vám ho z kuchyně na perfektním porcelánu. Nové menu restaurace Coda je mezinárodní, převládá středomořská kuchyně, ale najdete zde i české speciality. Zajímavostí je kombinace neobvyklých pokrmů a spojení různých chutí. Například kokosová polévka s tygřími krevetami či grilovaná králičí filátka s medovo-šampaňským dresinkem.
Samozřejmostí je vysoká kvalita, která zaručuje spokojenost hostů. Je dána jednak pečlivou prací v kuchyni, a hlavně použitými - vždy čerstvými a kvalitními - surovinami. Speciality připravuje šéfkuchař David Šašek, který má přes své mládí zkušenosti z několika pražských restaurací a vařil rovněž v Irsku.
"Naše filozofie je jednoduchá - host musí dostat na stůl to nejlepší," říká šéfkuchař David Šašek. "Menu je postaveno na tradičních základech. Jídla jsou odlehčená, používáme kvalitní mořské řasy, aby byly pokrmy lehce stravitelné. Masa vykupujeme od tuzemských farmářů a jsou vždy jakostní, rovněž dodávky ryb jsou prakticky každý den."
Mimořádným zážitkem je unikátní střešní terasa se skutečně originálním výhledem na Prahu. Najednou vše notoricky známé vidíte z úplně jiného úhlu a nahlédnete i do romantických malostranských zákoutí, kam jinak z běžně dostupných míst vidět není.
Klasika i jazz
S hudbou se setkáte nejen v restauraci, ale v celém rozlehlém areálu. Každé ze čtyř pater hotelu je věnováno jinému hudebnímu žánru: Jazz, Opera, Klasická hudba a Moderní hudba. Všech 52 pokojů a apartmá má svého patrona - skladatele daného hudebního stylu. Každý pokoj je jiný a má svůj specifický dekor. V každém visí karikatura umělce, jehož jméno prostor nese, k mání je výběr knih o dané osobnosti, kolekce nahrávek příslušné hudby a také PC s plochou obrazovkou s biografií umělce, kterému je věnován. Návštěvníci si tak mohou pronajmout třeba pokoj věnovaný Franku Sinatrovi nebo Elvisi Presleymu, černošské jazzové zpěvačce Billie Holiday, ale také Bedřichu Smetanovi, Antonínu Dvořákovi, W. A. Mozartovi, Georgi Gershwinovi či L. van Beethovenovi.
Zajímavostí Arie je rozlehlá hudební knihovna, která nabízí kolem 3500 CD, DVD a nejrůznější hudební encyklopedie, a rovněž jsou zde k dispozici dva kinosály (pro 10 a pro 40 osob), kde se pořádají konference, semináře či školení.
Italští designéři Rocco Magnoli a Lorenzo Carmellini vytvořili z hotelu Aria a jeho restaurace Coda jeden z architektonicky nejvýraznějších objektů ve městě. Šéfkuchař David Šiška se svými kolegy zase pořádá každodenní koncerty kulinářské, plné chutí a vůní.
Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz
Vařte s námi
Konfitované jehněčí kolínko (4 porce)
4 ks jehněčího předního lýtka * 100 g mrkve * 100 g celeru * 100 g řapíku * 80 g cibule * 80 g rajčatového protlaku * 500 ml červeného vína (např. Rulandské modré, pozdní sběr 2005 Tanzberg) * 6 stroužků česneku * 3 větvičky tymiánu * 1 větvička rozmarýnu * hrubá mořská sůl * čerstvě nadrcený černý pepř
Maso odřízneme od kosti po celém obvodu v dolní úzké části, aby špička nože opřeného při řezání o kost byla v hloubce asi 3 - 5 cm. Pak maso okořeníme hrubou solí a drceným pepřem a necháme marinovat do druhého dne. Další den maso opláchneme studenou vodou, zprudka opečeme na oleji v hrnci ze všech stran a vložíme do malého pekáče, aby kolínka byla co nejvíce u sebe a k jejich úplnému ponoření nebylo potřeba nadbytečné množství tekutiny.
V hrnci na oleji z kolínek opečeme dozlatova očistěnou, na kostičky nakrájenou zeleninu a cibuli. Přidáme protlak, česnek a znovu krátce restujeme. Zastříkneme trochou vína a zčásti ovaříme. Přidáme zbytek vína a asi dva litry telecího vývaru, přidáme bylinky a necháme chvilku vařit. Pak nalijeme na kolínka, přiklopíme poklicí nebo alobalem a v troubě rozehřáté asi na 85 °C konfitujeme, dokud maso nedosáhne úplné, skoro máselné jemnosti (přibližně 7 hodin). Pak maso opatrně vyjmeme, šťávu přecedíme přes síto, případně ještě zredukujeme, aby zesílila její chuť a měla správnou "olejovou" konzistenci.
Kolínka podáváme oglazovaná a přelitá šťávou.
Vanilková Pana Cotta s mačkanými jahodami (8 porcí)
650 ml smetany * 225 g mascarpone * 150 g cukru * 1 vanilkový lusk * 3 plátky želatiny (nabobtnalé ve studené vodě a vymačkané)
Smetanu, mascarpone, cukr a vanilkový lusk (rozříznutý a s vytřenými semínky) smícháme v rendlíku a na mírném ohni pomalu přivedeme k varu. Odstavíme a vmícháme želatinu. Po jejím rozpuštění necháme ještě asi 5 minut vyluhovat vanilku a pak vše přecedíme přes jemné síto. Naplníme do misek (sklenic), ve kterých po vychlazení a zatuhnutí přímo podáváme (zalité mačkanými jahodami), nebo krém plníme do cukrářských zapékacích misek a necháme ho vychladit a zatuhnout přes noc v lednici. Před vyklopením krátce nahřejeme misku v horké vodě a nahřátým nožem odřízneme pana cottu od stěn ramicanu.
500 g čerstvých jahod (očištěných, stopek zbavených) * 80 g hnědého cukru Muscadavo * 20 ml jahodového octa
Jahody a hnědý cukr rozmačkáme vidličkou, aby nám vznikla hrubší hmota tekuté konzistence, kterou zvýrazníme trochou octa. Takto připravenou směs vložíme do lednice vychladit.
Informace
Aria Hotel
Restaurace Coda
Tržiště 9, Praha 1, tel.: 225 334 790
www.aria.cz
Cenová kategorie * * *
Poznámka:
Cenová kategorie zahrnuje průměrný účet za hlavní jídlo a nápoj pro 2 osoby.
do 800 Kč: *
do 1500 Kč: * *
nad 1500 Kč: * * *
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist