Snímek: Jaroslav Jiřička
V pátek 14. září zde proto mohli hosté ochutnat menu, které se podávalo na zámku v Lánech k obědu v neděli 24. srpna 1930 prezidentovým přátelům. Začali zadělávanou polévkou, což byla typická bramboračka s houbami. Jako první chod podávali pečeného pstruha s rajskými jablky a jako hlavní chod pečenou kachnu s bramborovým salátem a jablkovou kaší. Tu si Masaryk oblíbil při pobytu ve Spojených státech a vařila mu ji i jeho žena, pokud jí to zdravotní stav dovolil. Menu uzavírala zmrzlina a ovoce.
Je známo, že prezident Masaryk neholdoval alkoholu, proto se u menu nedochovaly podávané nápoje. S tím si však U Malířů poradila sommeliérka Dita Skřivánková. K pstruhovi i ke kachně doporučuje ta nejzajímavější bílá a červená vína. Moravská z oblasti, kde se prezident Masaryk narodil, i vína ze zahraničí.
Interiér restaurace U Malířů
Snímek: Jaroslav Jiřička
Co jedl prezident
Na projektu oživení prezidentova menu spolupracoval i ředitel Muzea TGM v Lánech František Povolný. Ten vyhledal nejen autentické menu, ale i vzpomínky pamětníků. Alois Kadlec, Masarykův stolník, řekl, že si pan prezident nikdy nepotrpěl na složitá jídla o mnoha chodech. To tehdy potvrdila i Jarmila Koloušková, prezidentova typistka. "Pan prezident jí velmi jednoduše a není v jídle vybíravý. Co se mu předloží, to sní." Sekretář Antonín Šenk k tomu dodal: "President Masaryk nikdy nekouřil a lihových nápojů se zřekl v mužném věku." Nejraději pil různé čaje a kávu. Mezi oblíbené pokrmy T. G. Masaryka patřila jednoduchá česká jídla jako švestkové knedlíky s mákem, topinky s česnekem, ovesná kaše, škubánky a makovec. Jeho syn Jan zase miloval buřty s křenem a rád popíjel skotskou whisky.
Nápad majitele Romana Řezníčka zařadit do nabídky malostranské restaurace Masarykovo menu má i své místopisné oprávnění, Masarykova rodina totiž dlouho žila na Malé Straně. Jídla z autentického prezidentského menu můžete ochutnat v pražské restauraci U Malířů až do konce října.
Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz
Prezidentská menu
Tři ukázky toho, co jedli oficiální hosté prezidentů Československa a České republiky:
Prezident Tomáš Garrigue Masaryk,
hostina na Pražském hradě 28. října 1919 na oslavu prvního výročí samostatnosti Československé republiky:
* Hovězí vývar v šálku
* Třeboňský candát, holandská omáčka
* Kuřecí prsíčka Lucullus
* Bažant po česku, houskové smaženky
* Květák s máslem
* Pěnový pokrm s překvapením
* Zákusky
* Ovoce
* Káva
Prezident Antonín Zápotocký,
slavnostní oběd u příležitosti 10. výročí osvobození Československa Rudou armádou 5. května 1955:
* Drůbeží játra ve vinném želé
* Variace staročeských tlačenek s kmínovým chlebem
* Karlovarský guláš se špekovým knedlíkem
* Moravský vrabec s kysaným zelím
* Sýrová rolka s čabajskou pěnou
*Višňový řez
* Káva
Prezident Václav Havel,
slavnostní večeře se státníky vyznamenanými Řádem Bílého lva při příležitosti 10. výročí 17. listopadu 1989:
* Zvěřinová domácí paštika s houbami
* Chřestový krém s drůbežím masem
* Plněná křepelka, zámecké brambory
* Pudink Diplomat
* Vína: Chardonnay a Frankovka z Nového Šaldorfa u Znojma
(U stolu v Habsburském salonu Pražského hradu zasedli mimo jiné Margaret Tchatcherová, George Bush, Helmut Kohl, Francois Mitterand a Michail Gorbačov.)
Informace
Restaurant U Malířů
Maltézské nám. 11, Praha1, tel.: 257 530 318
www.umaliru.cz
Cenová kategorie: * * *
Poznámka: Cenová kategorie zahrnuje průměrný účet za hlavní jídlo a nápoj pro 2 osoby:
do 800 Kč: *
do 1500 Kč: * *
nad 1500 Kč: * * *
Knižní tipy
Cornelia Schinharl: Rychlá italská kuchyně
Rychle hotové, lahodné pokrmy pro všední den i pro návštěvy - to byla kritéria pro výběr moderních italských jídel v této sbírce receptů. 70 stran, cena 129 Kč, 206 Sk
Kód knihy: 01924
Christina Kempe: Grilování
Kniha vás naučí, jak na grilu připravit lahůdky, jako jsou pecorinové vuřtíky na tymiánu nebo brambory v obalu ze slaniny. 64 stran, cena 129 Kč, 206 Sk.
Kód knihy: 01887
Obě knihy si můžete písemně objednat na adrese Economia a.s., VTÚ, Dobrovského 25, 170 55 Praha 7, e-mailem na dagmar.suchmova@economia.cz, nebo na internetové adrese http://knihy.ihned.cz, kde vám zařídí jejich zaslání na dobírku přímo z nakladatelství Grada Publishing. Případné informace na tel. 220 386 511-12.
Členové ECONOMIA Benefitklubu, kteří u publikace uvedou na objednávce číslo své klubové karty a kód knihy, obdrží 30% slevu.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist