Masaryk 
Snímek: Jaroslav Jiřička

V pátek 14. září zde proto mohli hosté ochutnat menu, které se podávalo na zámku v Lánech k obědu v neděli 24. srpna 1930 prezidentovým přátelům. Začali zadělávanou polévkou, což byla typická bramboračka s houbami. Jako první chod podávali pečeného pstruha s rajskými jablky a jako hlavní chod pečenou kachnu s bramborovým salátem a jablkovou kaší. Tu si Masaryk oblíbil při pobytu ve Spojených státech a vařila mu ji i jeho žena, pokud jí to zdravotní stav dovolil. Menu uzavírala zmrzlina a ovoce.
Je známo, že prezident Masaryk neholdoval alkoholu, proto se u menu nedochovaly podávané nápoje. S tím si však U Malířů poradila sommeliérka Dita Skřivánková. K pstruhovi i ke kachně doporučuje ta nejzajímavější bílá a červená vína. Moravská z oblasti, kde se prezident Masaryk narodil, i vína ze zahraničí.

U Malířů 
Interiér restaurace U Malířů
Snímek: Jaroslav Jiřička

Co jedl prezident
Na projektu oživení prezidentova menu spolupracoval i ředitel Muzea TGM v Lánech František Povolný. Ten vyhledal nejen autentické menu, ale i vzpomínky pamětníků. Alois Kadlec, Masarykův stolník, řekl, že si pan prezident nikdy nepotrpěl na složitá jídla o mnoha chodech. To tehdy potvrdila i Jarmila Koloušková, prezidentova typistka. "Pan prezident jí velmi jednoduše a není v jídle vybíravý. Co se mu předloží, to sní." Sekretář Antonín Šenk k tomu dodal: "President Masaryk nikdy nekouřil a lihových nápojů se zřekl v mužném věku." Nejraději pil různé čaje a kávu. Mezi oblíbené pokrmy T. G. Masaryka patřila jednoduchá česká jídla jako švestkové knedlíky s mákem, topinky s česnekem, ovesná kaše, škubánky a makovec. Jeho syn Jan zase miloval buřty s křenem a rád popíjel skotskou whisky.
Nápad majitele Romana Řezníčka zařadit do nabídky malostranské restaurace Masarykovo menu má i své místopisné oprávnění, Masarykova rodina totiž dlouho žila na Malé Straně. Jídla z autentického prezidentského menu můžete ochutnat v pražské restauraci U Malířů až do konce října.

Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz

 

Prezidentská menu
Tři ukázky toho, co jedli oficiální hosté prezidentů Československa a České republiky:

Prezident Tomáš Garrigue Masaryk,
hostina na Pražském hradě 28. října 1919 na oslavu prvního výročí samostatnosti Československé republiky:
* Hovězí vývar v šálku
* Třeboňský candát, holandská omáčka
* Kuřecí prsíčka Lucullus
* Bažant po česku, houskové smaženky
* Květák s máslem
* Pěnový pokrm s překvapením
* Zákusky
* Ovoce
* Káva

Prezident Antonín Zápotocký,
slavnostní oběd u příležitosti 10. výročí osvobození Československa Rudou armádou 5. května 1955:
* Drůbeží játra ve vinném želé
* Variace staročeských tlačenek s kmínovým chlebem
* Karlovarský guláš se špekovým knedlíkem
* Moravský vrabec s kysaným zelím
* Sýrová rolka s čabajskou pěnou
*Višňový řez
* Káva

Prezident Václav Havel,
slavnostní večeře se státníky vyznamenanými Řádem Bílého lva při příležitosti 10. výročí 17. listopadu 1989:
* Zvěřinová domácí paštika s houbami
* Chřestový krém s drůbežím masem
* Plněná křepelka, zámecké brambory
* Pudink Diplomat
* Vína: Chardonnay a Frankovka z Nového Šaldorfa u Znojma
(U stolu v Habsburském salonu Pražského hradu zasedli mimo jiné Margaret Tchatcherová, George Bush, Helmut Kohl, Francois Mitterand a Michail Gorbačov.)

 

Informace

Restaurant U Malířů
Maltézské nám. 11, Praha1, tel.: 257 530 318
www.umaliru.cz

Cenová kategorie: * * *

Poznámka: Cenová kategorie zahrnuje průměrný účet za hlavní jídlo a nápoj pro 2 osoby:
do 800 Kč: *
do 1500 Kč: * *
nad 1500 Kč: * * *


Knižní tipy

Cornelia Schinharl: Rychlá italská kuchyně
Rychle hotové, lahodné pokrmy pro všední den i pro návštěvy - to byla kritéria pro výběr moderních italských jídel v této sbírce receptů. 70 stran, cena 129 Kč, 206 Sk
Kód knihy: 01924

Christina Kempe: Grilování
Kniha vás naučí, jak na grilu připravit lahůdky, jako jsou pecorinové vuřtíky na tymiánu nebo brambory v obalu ze slaniny. 64 stran, cena 129 Kč, 206 Sk.
Kód knihy: 01887

Obě knihy si můžete písemně objednat na adrese Economia a.s., VTÚ, Dobrovského 25, 170 55 Praha 7, e-mailem na dagmar.suchmova@economia.cz, nebo na internetové adrese http://knihy.ihned.cz, kde vám zařídí jejich zaslání na dobírku přímo z nakladatelství Grada Publishing. Případné informace na tel. 220 386 511-12.
Členové ECONOMIA Benefitklubu, kteří u publikace uvedou na objednávce číslo své klubové karty a kód knihy, obdrží 30% slevu.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist