Přirozeně, že se ukrajinská kuchyně liší na západě země v Karpatech a na černomořském pobřeží. Zatímco na západě se jí třeba mamaliga nebo tokan (kukuřičná kaše a sýr), na východě se setkáte s jídly, která mají společné rysy například s gruzínskými.

Společným jmenovatelem ukrajinské národní kuchyně je však zelenina a maso v podobě typických jídel, jako je boršč. Je to vynikající hustá "polévka" se zelím, masem, s brambory a dalšími přísadami, zalitá smetanou. Počet ingrediencí vlastně ani nespočítáte, každý má na boršč svůj osvědčený recept.

K tradičním jídlům patří holubce, což je masovo-rýžová směs zabalená v zelném listu. Národním pokrmem jsou pelmeně a vareniky, což jsou o něco větší pelmeně, podobné italským tortelinám. Jedná se o těstovinové kapsičky plněné různými ingrediencemi. Nejtypičtější jsou mleté maso, houby, brambory, višně, marmeláda, zelí, a hlavně tvaroh.

Jakýsi ukrajinský fastfood jsou čeburek, pirožek, bilaš. Jedná se vlastně o tři podoby jedné a téže věci, jakéhosi závitku, kapsy či rohlíčku, který je plněný masem, zelím či tvarohem.

Ukrajinská kuchyně je prošpikovaná šašlikem, tedy masovými špízy, které se před grilováním nakládají do různých marinád. Dělá se často v horských kolibách v Karpatech, ale i v lepších restauracích a na Krymu se smaží přímo v ulicích jako voňavé lákadlo na turisty. Šaverma je zase jakási ukrajinská podoba kebabu.

Velmi chutné jídlo je žarkoje alias čanachy. Je to jedno z nejchutnějších jídel, jaká si lze v ukrajinských restauracích dát. Většinou je donesené v kotlíku a chuťově i složením trochu připomíná bramborový guláš. Obsahuje maso, brambory, koření a houby. Za ochutnání stojí plov, tedy něco na způsob rizota.

Kyjevský kotlet je v podstatě naše masová kapsa plněná šunkou, houbami, smetanou a máslem. Jednotný recept snad ani neexistuje. Příloha, jako jsou hranolky, se označuje kartoška fri nebo jen fri, vařené brambory jako kartoška a bramborová kaše jako kartofelnoje pyré.

Medovník je levný a chutný. Lze ho koupit v každé větší prodejně i na ulici.

Na Ukrajině je známý i pražský dort, kakaový korpus politý čokoládou, který má s naší metropolí společný jen název.

Vybrané recepty na tradiční ukrajinské pokrmy najdete na webové adrese www.labuznik.com/main.php, kde si vyhledáte pojem Ukrajina, na www.karpatia.cz s nabídkou několika jídel a také na www.ukrajina.biz v rubrice ukrajinská kuchyně.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist