První slovo, které člověka v pražské restaurace Allegro napadne, je distingovanost. Vystihuje decentní interiér, tlumené tóny klavíru i jemnou vůni květin rozmístěných v prostoru. Do oken proniká polední slunce, restaurace je poloprázdná. Číšníci krouží kolem hostů, na náznaky přání reagují v řádu vteřin.

Tohle je restaurace, která se jako první v Česku může pyšnit hvězdičkou Michelin. Allegro se tak zařadilo mezi světovou gastronomickou elitu.

Se slaninou z divočáka

Oběd je možné pojmout jako degustaci o několika chodech nebo zvolit z nabídky á la carte - tedy jednotlivých pokrmů. První varianta vyjde na 2400, respektive 2800 korun, v druhém případě se útrata bez vína pohybuje kolem patnácti set. Menu hodně staví na středomořské inspiraci: artyčoky se střídají s telecím, ve většině položek jídelního lístku figurují ryby nebo jiné mořské "potvory". Název některých položek zabere téměř tři řádky. Tvůrce menu, šéfkuchař Allegro Andrea Accordi, jednoznačně kladl důraz na výjimečnost surovin. Některé z nich si nechává posílat od vyzkoušených dodavatelů z rodné Itálie. Fondue, v němž nechává utápět bramborové noky, je z ušlechtilého sýra taleggio a místo slaniny panceta z domácího vepře si nechává vozit stejnou lahůdku, ale z divočáka. Mezi ingrediencemi, které se v sezonním menu opakují, jsou nejvýraznější mušle sv. Jakuba, dýně a černé lanýže. Šéfkuchař Andrea Accordi, který Allegru velí, je neustále rozesmátý Ital, který pro restauraci, kde působil dřív, také získal hvězdičku do gastronomického průvodce Michelin. To, že má na svém kontě nový michelinský zářez, se dozvídá v pondělí dopoledne až od HN. "Vážně je to pravda? Skutečně? Ještě mi nikdo od nich nevolal," haleká radostně Accordi. Dobré zprávě stále ještě věří jenom napůl, chce ji vidět vytištěnou na papíře.

Dědictví po Vittovi

Přestože v pražském podniku působí teprve od podzimu, v dobrou zprávu doufal od začátku svého působení. "Spoustu práce odvedl Vitto Mollica, který vedl Allegro přede mnou a já jsem si jistý, že tenhle tým by si hvězdičku zasloužil," prorokoval v prosinci.

To ostatně potvrdilo i poslední vydání německého průvodce Feinschmecker: zde Allegro bodovalo společně s brněnským podnikem U Kastelána a pražským Flambée.

Podnik, který stojí na vltavském nábřeží, byl jednoznačně největším tuzemským adeptem na michelinovské ocenění. Zřejmě nikde jinde v Česku se neklade tak velký důraz na detail. Tvoří jej precizní chuťový i estetický obsah talíře, ale i takové maličkosti jako stolička na dámské kabelky, kterou číšníci vždy hbitě přistrčí, kam je třeba. Samostatnou kapitolou je bonus v podobě výjimečné polohy, dostatku světla a výhledu na Pražský hrad. Zákazníka v tomto dokonalém souladu téměř uklidní, když místo objednaného Evianu dostane jinou, byť také neperlivou, vodu.

HN_080311_05a.jpg
Šéfkuchař restaurace Allegro Andrea Accordi má důvod k úsměvům. Restaurace, jejíž kuchyni šéfuje, získala prestižní kulinářské ocenění.