Blondýna s "rozbitým" jogurtem či koktající Milan Pitkin - to jsou nástroje, které při svém nástupu na český trh použila firma Müller. V tuzemsku si založila pobočku teprve před necelým rokem a už stihla z trhu s jogurty ukousnout tříprocentní podíl.
HN nakoukly pod pokličku Müllerova dobývání českého trhu. Princip je poměrně jednoduchý - každý den z Česka v cisternách odjíždí syrové mléko, aby se vrátilo "zabalené" v jogurtových kelímcích přímo z nejdůležitější centrály společnosti - mlékárny v německém Leppersdorfu.
Toto malé městečko se zhruba tisícovkou obyvatel je na mapě sice snadno přehlédnutelné, může se však pochlubit jedním evropským prvenstvím. Zdejší mlékárna firmy Müller je totiž největší v Evropě. Každý den zpracuje čtyři a půl tisíce tun mléka, což za rok představuje 1,6 milionu tun. Patnáct procent z tohoto objemu pochází od českých krav.
Město z budoucnosti
Po vstupu do areálu mlékárny okamžitě na každého návštěvníka dýchne atmosféra sci-fi filmů - na třiadvaceti hektarech jsou vysoké stříbrné věže plné mléka, hranaté šedé budovy, supermoderní stroje a kilometry stříbrných trubek, kterými putuje mléko.
Po pár minutách se však dojem města z budoucnosti vytrácí. Napomáhá tomu i sám šéf mlékárny Mike Eberle, který v nezbytném bílém plášti a síťovou pokrývkou hlavy spíše než ředitele firmy s obratem přes miliardu eur připomíná profesionálního průvodce. U některých pásů se zastaví, aby ochutnal výrobky, které z nich právě sjíždí. Kdo někdy zkusil čerstvě zabalenou mléčnou rýži, která je ještě teplá, určitě se neubránil myšlence, že tento výrobek by měla firma prodávat s nápisem "před použitím ohřejte".
Po závodě se Mike Eberle pohybuje s absolutní jistotou a je znát, že jeho návštěva v provozu není ničím výjimečným. S každým zaměstnancem si podává ruku, osobně zná většinu z nich. "Myslím si, že osobní přístup je důležitý. Zaměstnanci například vědí, že mi mohou zavolat, kdykoliv se jim stane nějaká nehoda," říká Eberle u elektronické nástěnky s blikajícím číslem 67 v jedné z hal. Šestka a sedmička znamenají 67 dní bez nehody, a tedy dobu, po kterou ho nikdo v noci nebudil.
Přestože v mlékárně pracuje tisíc sedm set zaměstnanců, příliš mnoho jich v provozu vidět není. Dvacet metrů dlouhou mašinu, na jejímž konci vyjíždí na pás například kelímky s mléčnou rýží, totiž zvládne obsloužit jeden jediný člověk. Každou hodinu přitom z tohoto stroje vyjede i padesát osm tisíc plných kelímků. Malé množství zaměstnanců u jednotlivých strojů nahrazují odborníci v prosklených místnostech připomínajících velín s desítkami počítačů.
Chod celé mlékárny takto hlídá zhruba šedesátka počítačových expertů.
"Projít základním tréninkem, který je k této práci u počítačů nutný, trvá půl až tři čtvrtě roku," říká jeden ze zaměstnanců u obrazovky plné schématických znaků a čar. Pro laika nepochopitelné šipky a přímky přesně mapují trasu mléka od jeho zušlechťování přes pasterizaci až po plnění plastových kelímků.
"Celkový počet zaměstnanců je tak vysoký proto, že pracujeme v nepřetržitém provozu. Velká část našich lidí působí však hlavně v logistice," vysvětluje Eberle.
Vanilka i marmeláda
Každá hala má svou specifickou vůni - zatímco v jedné trochu štípe nos, jinde voní vanilka či čokoláda.
Místnost, ve které Müller zpracovává ovoce, pak vůní připomíná časy, kdy se doma vařily marmelády.
Ročně se v tomto závodě do jogurtů přidá 64 tisíc tun ovoce, každý druh z jiné země. "Například třešně bereme zásadně z Polska, jsou tam nejlepší," dodává Eberle.
V místnostech, kde nehučí stroje, hraje hudba.
"I hudba může sloužit k motivaci zaměstnanců," vysvětluje Eberle do rytmu písně Michaela Jacksona v hale, kde se zboží skládá na palety.
Právě odtud pak výrobky v kamionech míří i do Česka. Každý týden nabírá směr Praha zhruba tři až pět kamionů, každý s třiatřiceti paletami plnými jogurtů a dalších mléčných výrobků.
"Rozhodně očekáváme, že počet kamionů, které do Česka každý týden jezdí, poroste i nadále," říká Václav Naiman, šéf českého zastoupení firmy Müller.
Vlastní elektrárna
Továrna v nepatrném Leppersdorfu působí tak trochu jako město ve městě. Mlékárna má vlastní produkci páry, která by zvládla vytopit čtyřicet tisíc domů. Vyrábí vlastní biolíh ze syrovátky a denně vyčistí více než 8 milionů litrů vody, které v pitelné kvalitě vrací zpět do přírody. V následujících měsících se továrna chystá ještě více osamostatnit.
"Máme plány pro rozšíření a chceme vybudovat vlastní elektrárnu, která by využívala roztříděné odpady," říká Eberle s tím, že mlékárna se stane zcela nezávislá na energetických firmách a dodavatelích plynu.
"Bude to investice za 116 milionů eur. Nyní jsme v procesu získávání všech povolení a doufám, že začneme v první polovině roku," dodává Eberle.
ODKUD SE DOBÝVÁ EVROPA. Každý den míří nejrůznější mléčné výrobky z německého Leppersdorfu (snímky vlevo) i do Česka. Tomu předchází skladování mléka v několik desítek metrů vysokých stříbrných věžích (uprostřed). Moderní provoz mlékárny Müller (vpravo dole) je řízen ze šedesáti počítačů (vpravo nahoře), a tak se tu mnoho lidí nepohybuje. foto: hN - ZUZANA ŠMAJLEROVÁ
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist