Nejsilnější nápor na výrobu a obchod zažívají závěrem roku rozhodující producenti lihovin, vína, sektů a piva, kteří v prosinci uplatní na trhu až třetinu roční produkce. Ani hospodářská krize poptávku neomezila. Výrobci očekávají minimálně stejný prodej jako loni. Uvedli to zástupci Stocku, Bohemia Sektu a Plzeňského Prazdroje, největších českých výrobců alkoholických nápojů.

Plzeňský Stock letos dokonce očekává v Česku o pět procent vyšší prodej lihovin než v rekordním loňském roce, kdy činil 27,53 milionu litrů. Podnik vyrábí už 1,5 měsíce nonstop včetně víkendů, přijal 36 brigádníků. "Předpokládali jsme, že mimořádné směny ukončíme v polovině listopadu, ale pojedeme naplno až do Vánoc," řekl šéf Stocku Plzeň Petr Pavlík. V říjnu, listopadu a prosinci firma očekává vůbec nejvyšší objemy, které kdy dokázala za jeden měsíc vyrobit. Už v říjnu stočila rekordních 6,3 milionu lahví, odhad pro prosinec činí 10,5 milionu lahví (6,6 milionu litrů). Prodej podpořilo avizované zvýšení spotřební daně od ledna.

"Vzhledem k dobám ležení trvá výrobní špička už od října. Nejvíce přesčasů slouží lidé na stáčírně," řekl mluvčí Prazdroje Jiří Mareček. Pivovar prodá v prosinci minimálně stejně piva jako v nejparnějších měsících. Před Vánoci je ale na rozdíl od léta největší poptávka po prémiových, tedy nejdražších pivech. "Značky Pilsner Urquell prodáme v prosinci nejvíce v roce," dodal mluvčí.

"Výroba jede na plnou kapacitu," řekl Ondřej Beránek, finanční ředitel Bohemia Sektu Starý Plzenec, největšího českého výrobce sektů a vín. Vánoce jsou pro firmu tradičně nejsilnějším prodejním obdobím. Už od srpna pracují zaměstnanci v prodloužených směnách, což potrvá až do Vánoc.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist