Zdravý životní styl se stal výzvou - i osudem - Jana Zemana. Spolu se svou ženou a matkou založil v roce 2006 v Oříkově u Sedlčan biopekárnu.
Rodinná biopekárna vyrábí ručně trvanlivé sladké sušenky i slané krekry v biokvalitě a používá pouze suroviny z ekologického zemědělství. Biopekárna nepoužívá chemické konzervanty, ztužené tuky, umělá barviva ani aromata.
Pekárna dosáhla vloni obratu 12 milionů korun a v současnosti zaměstnává 13 zaměstnanců. Celý kolektiv vyrobí měsíčně přes 40 tisíc kusů pečiva, které lze zakoupit vedle malých prodejen i v řetězcích Albert, Billa, Globus či Interspar.
Zákazníkům se snaží poskytovat špičkovou kvalitu ve zboží a vlastním zaměstnancům špičkovou kvalitu v péči o pracovní podmínky. Kromě jiného svým zaměstnancům poskytuje stravenky nebo přispívá na penzijní pojištění či stavební spoření, což u malého živnostníka není obvyklé.
Za svou práci získal Jan Zeman ocenění Nejoblíbenější biopotravina roku 2008, Česká biopotravina roku 2007 a 2008. "Výrobek musí hlavně chutnat. Jsem přesvědčen, že zákazník si ho znovu koupí, jen pokud mu chutná a ne proto, že má na obalu certifikát bio. To je až sekundární," tvrdí zakladatel
Biopekárny Zemanka.
Jan Zeman je přesvědčen, že ekologické zemědělství a biopotraviny čeká v Česku velký rozvoj, podobně jako v západní Evropě a v USA, kde obrat oboru raketově roste.
sms: 900 11 04 ziv 11
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist