Závislost prý může člověk získat nejen na alkoholu či jiných drogách, ale i na různých potravinách. Třeba na čokoládě, jejíž konzumace, zvláště ve velkém množství, u některých jedinců údajně vyvolává zlepšení nálady. Jenomže to samo o sobě ještě nestačí, aby bylo možné považovat čokoládu za potravinu vyvolávající závislost, která by vedla k patologickým změnám chování a nekontrolovatelné konzumaci.
Několik vědeckých studií prokázalo, že v čokoládě není dostatečné množství žádných chemických látek, jež by mohly takové účinky vyvolat. Je sice pravda, že čokoláda obsahuje například poměrně vysokou koncentraci teobrominu, to je ale jen slabý stimulant centrálního nervového systému. Naopak koncentrace kofeinu je v čokoládě jen velmi nízká a v porovnání s kávou nebo čajem je čokoláda zanedbatelným zdrojem tohoto stimulantu.
Další látky obsažené v čokoládě, které by mohly mít nějaký farmakologický význam, jako jsou tyramin, serotonin nebo magnesium, existují ve vyšší koncentraci i v jiných potravinách. To samé platí i o různých bioaktivních peptidech, například kasomorfinech, které mají podobné účinky jako opium a vyskytují se v různých potravinách, například v mléce. Takže v pravém slova smyslu závislost na čokoládě neexistuje. Jde o docela obyčejnou chuť.
Více o dalších výzkumech účinků čokolády na lidský mozek hledejte po registraci na stránkách časopisu Nature, například http://bit.ly/oKk6o3.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist