Francouzský výraz mangetout, tedy "sněz vše", se používá v angličtině pro takový hrášek, který se jí celý - tedy s luskem. Nejčastěji se vztahuje k rostlině, jež se v češtině nazývá hrách cukrový. Právě začíná období, kdy se lusky z popínavých oddenků sklízí.

Lusky hrachu cukrového mají jasně zelenou barvu, dorůstají velikosti do desíti centimetrů a jsou velmi šťavnaté a křehké. Drobná semínka uvnitř jsou jemná a výrazně sladká. Ideálně se proto hodí pro přímou konzumaci anebo k rychlým, několikaminutovým úpravám. Když je omyjete, stačí seříznout špičky lusků a odstranit vlas po jeho straně, který bývá maličko dřevnatý.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se