Produkce tuzemských pivovarů v prvním pololetí letošního roku mírně rostla. Podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven členské pivovary, které se na celkové domácí produkci podílejí z více než 90 procent, za prvních šest měsíců uvařily o 1,4 procenta piva meziročně více. Potvrdil to výkonný ředitel svazu Jan Veselý. Na mírném růstu se podle něj podílela zejména zvyšující se výroba mixů piva a limonád a návrat turistů do Česka.

Přes pozvolný růst výroby, který začal již loni, zůstává podle Veselého produkce českých pivovarů stále pod úrovní, kterou měla před propadem, jenž nastal v důsledku ekonomické krize.

Lehká piva s ovocnou příchutí se stala mezi tuzemskými pivovary hitem letošní sezony. Inspirovány loňským úspěchem citronového piva Staropramen Cool Lemon uvádí nízkoalkoholické nápoje vzniklé smícháním světlého piva a ovocné limonády či džusu na trh další pivovary. Veselý v květnu odhadl, že podíl těchto nápojů na pivním trhu by mohl letos dosáhnout zhruba tří procent, ještě v roce 2010 byla jejich výroba prakticky nulová.

Loni tuzemské pivovary uvařily o 2,7 procenta více piva než v roce 2010. Zastavil se tak tři roky trvající pokles. Výroba se zvýšila především díky novým pivům na trhu, prodeji piva v PET lahvích a rostoucímu vývozu.

Vzhledem k absenci přesných dat od některých pivovarů, které ze svazu v posledních letech vystoupily, neuvádí svaz absolutní čísla, pouze meziroční indexy.

Stále větší oblibě se v Česku těší také silná speciální piva. Odborníci se shodují, že velké pivovary donutila ke zrychlení inovací ekonomická krize, kvůli níž se v letech 2009 a 2010 propadla domácí výroba piva bezmála o 15 procent. Inspirací pro velké firmy jsou stále populárnější minipivovary.

Ty sice nemohou velkým výrobcům konkurovat množstvím vyrobeného piva, ale v Česku jich je dnes již kolem 150. Jejich celkový výstav se však na celkové výrobě piva v České republice podílí zhruba jen jedním procentem.