Slaný čaj je v Ladákhu, himálajském kraji přezdívaném Malý Tibet, důležitým zdrojem živin. Ke každému šálku čaje patří mouka. Dohromady vznikne jakási tekutá buchta, která umožní přežít do večeře. Ráno se vstává s východem slunce, v sedm je snídaně, čaj, placky, vařená zelenina. A k večeři se rodina dostane až kolem jedenácté večer. Do té doby dospělí pracují na poli, starají se o zvířata.

Do vesnice Mulbekh v severoindickém Ladákhu jsem přijel jako učitel dobrovolník. Pomalu upíjím, babička s úsměvem velí: "Piju, piju!" Málem mi hrudka mouky zaskočí v krku. "Piju, piju," opakuje laskavě babička, které říkají Api, a přihazuje mi do hrnku mouku a dolévá čaj. To je ladacky čaj. Ču je voda, ri hory a lidé admi. Sedíme na kobercích. Norboo se ptá: "Znáš hru Člověče, nezlob se?"

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se