Pití kávy hned po probuzení je obvyklý trik, jak "nakopnout" unavenou mysl. Účinek ale není jistý. Přišli na to američtí vědci z University of the Health Sciences v Bethesdě, městě ležícím nedaleko hlavní metropole Spojených států. Podle jejich výzkumů je nejlepší vypít první šálek kávy mezi půl desátou a půl jedenáctou dopoledne. Má to své biologické opodstatnění.
Mezi osmou a devátou hodinou ranní se v těle nashromáždí vysoké množství kortizolu, který zvyšuje pohotovost organismu při zátěžových situacích. Hormon produkovaný kůrou nadledvin pomáhá udržovat bdělou mysl. Jenže konzumace kávy v okamžiku, kdy už tělo jedna látka s povzbuzujícími účinky ovlivňuje, nemá valný efekt. Navíc si tím organismus vytváří odolnost vůči kofeinu - počet šálků, které je potřeba vypít, aby člověk dosáhl požadovaného povzbuzení, pak musí být vyšší.
"Tento mechanismus funguje u všech farmak. Jedním z klíčových principů farmakologie proto je užívat účinné látky, jen když jsou potřeba. Jinak na ně organismus přestane reagovat. Stejně je tomu i s kávou," objasnil vedoucí výzkumu Steve Miller.
Jestliže tedy chceme, aby nás káva povzbudila, neměli bychom ji pít hned po probuzení a ani v dalších etapách dne, kdy je hladina kortizolu zvýšená - mezi dvanáctou a třináctou hodinou a v podvečer mezi půl šestou a půl sedmou. Tyto časy se ale liší podle toho, kdy člověk vstává. Pokud někdo začíná "šichtu" v pět, kolem osmé už může kávu vypít. Princip ale zůstává stejný: vyvarovat se přijímání kofeinu v době, kdy je hladina kortizolu v těle nejvyšší.
Foto: Shutterstock
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist