Pití kávy hned po probuzení je obvyklý trik, jak "nakopnout" unavenou mysl. Účinek ale není jistý. Přišli na to američtí vědci z University of the Health Sciences v Bethesdě, městě ležícím nedaleko hlavní metropole Spojených států. Podle jejich výzkumů je nejlepší vypít první šálek kávy mezi půl desátou a půl jedenáctou dopoledne. Má to své biologické opodstatnění.

Mezi osmou a devátou hodinou ranní se v těle nashromáždí vysoké množství kortizolu, který zvyšuje pohotovost organismu při zátěžových situacích. Hormon produkovaný kůrou nadledvin pomáhá udržovat bdělou mysl. Jenže konzumace kávy v okamžiku, kdy už tělo jedna látka s povzbuzujícími účinky ovlivňuje, nemá valný efekt. Navíc si tím organismus vytváří odolnost vůči kofeinu - počet šálků, které je potřeba vypít, aby člověk dosáhl požadovaného povzbuzení, pak musí být vyšší.

"Tento mechanismus funguje u všech farmak. Jedním z klíčových principů farmakologie proto je užívat účinné látky, jen když jsou potřeba. Jinak na ně organismus přestane reagovat. Stejně je tomu i s kávou," objasnil vedoucí výzkumu Steve Miller.

Jestliže tedy chceme, aby nás káva povzbudila, neměli bychom ji pít hned po probuzení a ani v dalších etapách dne, kdy je hladina kortizolu zvýšená - mezi dvanáctou a třináctou hodinou a v podvečer mezi půl šestou a půl sedmou. Tyto časy se ale liší podle toho, kdy člověk vstává. Pokud někdo začíná "šichtu" v pět, kolem osmé už může kávu vypít. Princip ale zůstává stejný: vyvarovat se přijímání kofeinu v době, kdy je hladina kortizolu v těle nejvyšší.

Foto: Shutterstock

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist