"Přines šampaňské a foie gras," prosí mě kamarádka Paulina.

Je rok 2012 a já jsem pozvaná na vánoční večeři k její sestřenici, která s rodinou bydlí v pátém pařížském obvodu, nedaleko Jardin des Plantes. Kupuji tedy lahev Champagne Demoiselle La Parisienne, paštiku z husích jater a obrovský květinový puget pro paní domu.

Stolky v salonu se jenom prohýbají pod nánosy jídla. Chlebíčky ani cukroví tu ale nehledejte. Ve Francii se před hlavní večeří podává lapéro (zkrácenina slova "apéritif"), kdy se pije lehčí víno či šampaňské. Normálně se k němu podávají olivy, chipsy či arašídy.

Při slavnostnějších událostech se jedí dobroty, kterým se říká amuse-bouche. Je to předkrm, který se servíruje v malých skleničkách (verrine), na speciálních keramických lžičkách či na špejlích. Neměl by být větší než na jedno či dvě skousnutí.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se