Plachá a drobná křepelka bývala kdysi oblíbeným pokrmem na hradech, zámcích i v podzámčí, protože bývala také lehce dostupná. Bývala. Dnes z polí takřka vymizela, vyhnalo ji velkoplošné zemědělství, a zejména hnojení. Křepelka má ve volné přírodě mnohem méně potravy i málo vhodných stanovišť.
Křepelka s česnekem a rozmarýnem
Křepelčí maso je lahodné a plné chuti. A protože tady nejde o množství, zkuste ji třeba jako lehký předkrm. Takhle ji připravuje Michal Nikodém z restaurace Ola Kala.
Co potřebujeme:
4 porce:
2 křepelky,
sůl podle chuti,
zelený nakládaný pepř,
4 malé snítky nebo několik jehliček rozmarýnu,
1-2 stroužky česneku.
Jak na to:
Křepelky vykostíme a kousky masa ponecháme i s kůží.Potřeme prolisovaným česnekem se solí. Necháme několik hodin v chladu marinovat (můžeme do druhého dne). Do malé zavařovací skleničky vložíme vždy jedno prsíčko a jedno stehýnko. K masu přidáme několik kuliček naloženého pepře a malou snítku či pár jehliček rozmarýnu. Zavřeme pevně sklenici a zavařujeme při 99 °C zhruba 90 minut. Poté necháme vychladit.
Podáváme s domácím pečivem, listovým salátem. Nebo doplňujeme předkrm ještě džemem ze zelených rajčat ochuceným šalotkou, octem, nakládanými miniokurkami a čerstvými cherry rajčátky.
A tak stejně jako koroptve, a dokonce i bažanti také křepelky se dnes rodí většinou na farmách. Chováme je pro jemné a křehké maso, stejně jako pro hodnotná a zdravá vejce. Hlavně na jaře patří křepelka, nejlépe nadívaná, k delikatesám, které zpestří jídelníček a potěší nejednoho labužníka.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.