Vůně čerstvě upečeného chleba se line ulicí jižního Manhattanu. Hlouček lidí postává před nevelkou cihlovou budovou, jejíž vývěsní cedule nese nápis Sullivan Street Bakery. Právě tady se pod rukama uznávaného pekaře Jima Laheyho rodí po celém New Yorku vyhlášený kváskový chléb. O jeho kvalitách, řemeslném zpracování a chuti se zmínil nejeden americký deník. Obdiv Newyorčanů sklízí i díky propečené křupavé kůrce. Ta už je ale dílem moderní etážové pece, která na Manhattan doputovala z jihomoravské Čejče. Vyrobili ji v rodinné firmě Kornfeil, která se za pětadvacet let své existence zařadila mezi světovou špičku výrobců pekařských pecí. V roce 1991 ji založil dnes devětapadesátiletý Karel Kornfeil. Dva roky poté se k němu připojil bratr Vojtěch.
Pod jejich vedením se z malého podniku o třiceti lidech a jedné výrobní hale stal kolos s téměř dvěma sty zaměstnanci, třemi výrobními závody, ročním obratem převyšujícím půl miliardy korun a vizí dostat se v tržbách hlavně díky sílícímu exportu na miliardu ročně. Největší vývozní potenciál vidí majitelé firmy v USA. "Je tam hodně místa i hodně peněz," komentuje Karel Kornfeil. "Amerika je náš prioritní trh, na kterém se teď hodláme více aktivizovat. V březnu například otevřeme v New Jersey plně funkční testovací pekárnu. Pekaři si v ní budou moci vyzkoušet naše pece s jejich vlastními produkty," dodává dcera zakladatele Martina Kornfeilová, která řídí marketingové a obchodní aktivity rodinného podniku.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.