Nataša Rousková strávila celý život kolem piva. Posledních více než dvacet let z klíčové pozice sládka, respektive sládkové vládne přerovskému pivovaru Zubr. Nad sebou už má jen ředitele. "Šéfuji výrobě, zodpovídám za ni. Řídím čtyři mistry jednotlivých výrobních středisek a přes ně i směnmistry a dělníky na těchto střediscích, dále laboratoř, manažerku kvality a šéfku laboratoře," vypočítává Rousková, když se potkáváme v jejím přerovském působišti. Aktuální plány energické osmapadesátileté dámy se týkají dokončení naplánovaných investičních projektů v pivovaru, pak chce pomalu zamířit do penze.

Ženy ve vedení středního či velkého pivovaru jsou v Česku stále spíš výjimkou, přesto do tohoto typicky mužského světa pronikají. Například v Bernardu je výrobní ředitelkou Jana Hajníková, ženy ale najdeme i na pozicích sládků. Působí ovšem spíš v mini- a mikropivovarech, například Martina Valterová v teplickém Monopolu, Kateřina Fialová v Létajícím chroustu nebo Daniela Tallová v pivovaru Moucha. Nataša Rousková je jedinou českou sládkovou ve větším pivovaru, navíc s dlouholetou zkušeností z oboru.

Pivo prý měla ráda vždy, profesně ale k němu původně vůbec nesměřovala. Chtěla být kosmetičkou a pokud možno míchat parfémy.

"Ty se trochu paradoxně studovaly na potravinářské fakultě VŠCHT. V předposledním ročníku jsme museli absolvovat kolečko všemi katedrami od cukru přes konzervárenství až po pivo na katedře kvasné chemie a bioinženýrstí. Profesoři na této katedře byli obrovští profesionálové a nadšenci a spolupráce s nimi mě naplňovala," vzpomíná Rousková na to, co její profesní dráhu k pivu stočilo.

22. rok

působí Nataša Rousková na pozici sládkové v přerovském pivovaru Zubr.

Po ukončení školy ještě před rokem 1989 nastoupila do Severomoravských pivovarů a sladoven, koncernového podniku Přerov.

"Pracovala jsem jako referentka, poté jako podnikový mikrobiolog a po mateřské dovolené jako podnikový technolog. Po určité době jsem ale chtěla pracovat přímo v pivovaru, a tak jsem nastoupila do Zubru jako podsládek a od roku 1998 už jako sládková pivovaru."

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 70 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.

Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru