Diskuse s jakýmkoliv polským kamarádem na téma kvality potravin končí vždycky stejně. Poté co mu vyčtete průmyslovou sůl v potravinách, falešné kakao s namletými slupkami či vejce zamořené salmonelou, suše odvětí, že jejich potraviny možná mají "drobné" chybky, nikdo po nich ale neumírá. Jako v Česku za metanolové aféry, která měla na svědomí minimálně pět desítek obětí a která mimo jiné rozkryla černou síť distribuce lihovin, jež úspěšně unikala zájmu všech státních dozorujících orgánů řadu let.

Polské hovězí z polochcíplých zvířat je sice aktuálně, nikoliv však natrvalo poslední aférou, co se týká potravin a jejich bezpečnosti. Co všechno ale z této kauzy, která v Česku dostala díky výrokům ministra zemědělství Miroslava Tomana další rozměr, skutečně vyplývá?

Zaprvé se spotřebitelé musí připravit na to, že se potravinám s nejistým původem a nejistou kvalitou nevyhnou. Každoroční operace Europolu a Interpolu vedou k tisícům tun zabaveného jídla a milionům litrů alkoholu v ceně řádově za stovky milionů eur. Podle odborníků potravinová mafie nabývá na síle s tím, jak roste poptávka i bohatství spotřebitelů.

Zadruhé se problémy netýkají pouze Polska, případně zemí bývalého východního bloku. Nadsazování kvality olivových olejů se v Itálii už stalo skoro zvykem. Aféra masových výrobků z roku 2013, kdy se v "pravých hovězích hamburgerech" objevila nefalšovaná konina, zase ukázala na výrobce z Velké Británie či Francie.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 60 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.

Newsletter

Týden v komentářích HN

Máte zájem o informace v širších souvislostech?

Každý pátek dopoledne od nás dostanete výběr komentářů, které se během týdne objevily v Hospodářských novinách. Těšit se můžete na texty Petra Honzejka, předního ekonoma Tomáše Sedláčka, kardiologa Josefa Veselky a dalších. Výběr pro vás připravuje Jan Kubita.

Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru