Vědci z celého světa varují před dosud nevídaným vymíráním rostlinných a živočišných druhů. Viníkem je podle nich zejména člověk, který planetu znečišťuje, významně se podílí na globálním oteplování a drancuje přírodní zdroje pro vlastní obživu. Právě intenzivní zemědělství vědci jmenují jako jeden z faktorů, které ohrožují existenci některých rostlin a zvířat. A týká se to i Česka.

"Intenzivní rostlinnou produkci považujeme momentálně za největší hrozbu prakticky pro všechny organismy, které v naší krajině žijí," varuje Petr Stýblo, ředitel kanceláře Českého svazu ochránců přírody. Rostlinná produkce se v tuzemsku scvrkla na tři hlavní plodiny − pšenici, řepku a kukuřici. V krajině chybí louky, meze a další útočiště pro zvěř a hmyz. Široké lány polí, po kterých přejíždí těžké zemědělské stroje, a nedostatek organické hmoty v půdě navíc snižují schopnost krajiny pohlcovat dešťovou vodu.

"Odhadujeme, že z půdy kvůli tomu zmizelo 90 procent živých organismů. Jsou nenápadní, oškliví a většina z nich nemá ani české druhové jméno, ale půda je bez nich utužená a mrtvá. To, že zároveň ubývají viditelné organismy, které se často těmi nenápadnými živí, je jen špička ledovce," vysvětluje odborník.

Zbývá vám ještě 80 % článku

Co se dočtete dál

  • Jaké druhy jsou v Česku nejvíce ohrožené?
  • Jak se k podpoře biologické rozmanitosti staví Evropská unie a aktuální reforma společné zemědělské politiky EU?
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se