Při udržitelnosti jde více o vnitřní hodnoty a méně o nakupování drahých dárků. Protože co je smyslem dárku? Ukázat obdarovanému, že nám na něm záleží. K tomu potřebujeme minimum peněz. Vždyť společně strávený čas nic nestojí, přitom velmi potěší. Takovou filozofií se řídí Václav Krejčík, instruktor powerjógy a spolumajitel Power Yoga Academy. "Nevyrábím dárky ani je nekupuji. Trávím vánoční čas v klidu, s lidmi, které mám rád. A protože mám rád i slunce, cestuji za ním," vysvětluje. Aby kompenzoval uhlíkovou stopu, kterou zanechává cestováním, koupil letos certifikát na zalesňování, o kterém mluví jako o odpustku. "Vím, že samotný odpustek vše nevyřeší, ale jde o postupné změny ve vnímání života každého z nás," říká.
Cesta umírněnosti
Základem udržitelných Vánoc je návrat k původní myšlence − dát si čas a možnost být více spolu. Umírněnost se přitom může odrazit i na charakteru dárků, které druhým dáváme. Koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická dává dárky spojené se zážitky nebo s charitou. "Kupuji výrobky od postižených osob, od dětí z dětských domovů či od společnosti Helppes, která vychovává pejsky pro postižené osoby," popisuje.
Se zážitkovými dárky mají dobré zkušenosti i autorky veganských kuchařek Veronika Kubešová a Kateřina Balcarová. "Skvělé jsou různé poukazy na služby, třeba kadeřník nebo masáž," říká Kateřina Balcarová. Kromě zážitků obě preferují domácí dárky, které může člověk sám vyrobit. "Ať už jde o kosmetiku či domácí likéry, džemy, zavařeniny, sušené houby, bylinkové směsi. Někdo umí šít, jiný pracuje s keramikou, muži zase často rádi kutí. Vyrobit se dá cokoliv. A když je to od srdce, určitě to potěší," usmívá se Veronika Kubešová.
Výživová poradkyně Dagmar Kubecová zase pro kamarádky a babičky vyrábí různé květinové výzdoby, suché vazby či dekorace do interiérů. "Jednak mě to hodně baví a naplňuje a také vždy potěším ty, kteří už s nějakým vlastnoručně vyrobeným kouskem počítají," říká. A další benefit takového dárku? Celý je recyklovatelný, takže když doslouží, můžete ho hodit na kompost.
Jde to i bez odpadu
Je zkrátka potřeba přemýšlet nad tím, jak můžeme omezit zdánlivě nikdy nekončící spotřebu, a přesto potěšit. S tím souvisí i téma balení dárků. Jen si vzpomeňte, kolik lesklých papírů, stužek a taštiček každoročně po Štědrém dni vyhazujete. A co všechny ty snědené adventní kalendáře? Obaly od surovin, z nichž pečeme cukroví a připravujeme další občerstvení? Nemuseli bychom se tím zabývat, kdybychom ho tolik nevytvářeli.
Radka Pamětická letos zkusí vyrobit adventní kalendář z toaletních ruliček, které už dál recyklovat nelze. Z těch bude vyrábět i krabičky na dárky. Veronika Kubešová zase spoléhá na přírodní nepotištěný papír, který pokreslí různými vzkazy a obrázky. Kateřina Balcarová místo papíru využije látkové pytlíky, které si sama ušila. Celý rok, tedy nejen na Vánoce, také vaří a peče ze surovin z bezobalového obchodu. "Pro výrobu bramborového salátu nekupuju malé vaničky se sojanézou, ale vyrábím si ji ze sójového mléka, řepkového oleje a koření," říká. "Zdá se to jako maličkost, ale i malá kapka v moři se počítá," dodává. Takovou kapkou může být třeba pokus upéct méně cukroví a jídla, které se potom nemusí vyhazovat.
Článek byl publikován v komerční příloze Trendy Vánoce.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist