Tvarem těla "mazlíčci", kteří si díky Báře našli cestu do karlínské kanceláře, tak trochu připomínají krajtu tygrovitou Milana Paprčky − jen jsou mnohonásobně menší a místo terária si hoví ve vermikompostéru. Jejich nespornou předností je fakt, že krmení je naprosto bezpečné a podle Báry si s nimi v kanceláři užijí i zábavu.

"Čas od času je vyndáme z jejich hnízdečka a strašíme s nimi kolegy v kuchyňce. Kdepak kancelářské krysy! Řeč je o kancelářských žížalách," usmívá se Barbora Lindauer, která se o své žížalí kamarádky s láskou stará. "Když už jsme se naučili třídit plast, papír, elektroodpad, karton i hliník, přišel čas vrhnout se na bioodpad. Naše kalifornské žížaly jsou pořádní pracanti, kteří byli vyšlechtěni pro kompostování. Chutnají jim slupky a zbytky organického odpadu, které by jinak skončily v popelnici," dodává Barbora.

Žížaly dostaly český designový vermikompostér, který je zároveň efektním doplňkem bílé kuchyně. Ony se na oplátku množí, konzumují organické zbytky a posléze produkují čistě přírodní hnojivo pro pokojové rostliny.

Komu se nelení, tomu se zelení

Zelená řešení jsou lidem ve firmě blízká − Skanska například jako první na světě začala vyrábět a používat recyklovaný beton − téma městského kompostování a nakládání s bioodpadem proto nijak nepřekvapí. "Ve spolupráci s neziskovou organizací Kokoza jsme otevřeli několik komunitních zahrad a vyvýšených záhonů, aby zahradničit mohli i lidé, kteří bydlí v našich domech a bytech. Přináší jim to psychický odpočinek, kvalitní domácí produkty, a navíc se lépe poznají se sousedy," nadšeně vypráví Bára Lindauer.

A právě ve spolupráci s Kokozou si mnozí zaměstnanci vlastnoručně vyrobili vermikompostér. Automaticky se tak stali vášnivými kompostáři a účastníky podivných diskusí v kuchyňce a na chodbách: "Co děláš s plísní?" "Došly mi ruličky od toaleťáku a ony je tak milují!" "Muž si včera omylem lokl žížalího čaje." I o tom se lze bavit s šálkem kávy v ruce! Navíc s dobrým pocitem, že na kávové sedlině si za chvíli pochutnají malé kámošky.

"A zda žížaly nesmrdí či se nerozutečou? Odpověď zní: ne. Pokud se o vermikompostér s láskou staráte a dodržujete základní pravidla, žížalky se budou držet tam, kde mají, a jimi vyráběný žížalí čaj nebude zapáchat ani v kanceláři, ani doma v obýváku," komentuje vášnivá propagátorka vermikompostování a metody zero waste. "Inspirovala mě práce ve švédské společnosti − v oblasti udržitelnosti je Skandinávie o mnoho let před námi a z jejich aktivit a počinů se můžeme učit. Praktické rady, jak omezit odpad ve svém životě, jsem převzala z mnoha zdrojů, dobrou inspirací je i kniha Domácnost bez dopadu," dodává na závěr.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist