Restaurace v Česku se připravují na čtvrtek, kdy budou moci po 50denní vynucené pauze znovu přivítat hosty. Jenže uvolnění protiepidemických opatření se mnohé z nich dočkaly v neradostné kondici. Například pivovar a restaurace Beer Factory v Plzni propustil kvůli nejistotě téměř všechny zaměstnance. Zůstali tři sládci a jeden nebo dva brigádníci. Ti budou od čtvrtka čepovat i prodávat pivo v lahvích. "Otevřeme pivní bar. Piva máme hodně a musíme prodávat," uvedl spolumajitel podniku Josef Krýsl. Vařit se zatím nebude. Restaurace jsou na znovuotevření většinou připraveny, rezervační knihy se plní. Zázraky i vzhledem k omezené otvírací době (od 6 do 22 hodin) a počtu hostů (maximálně polovina kapacity) nečekají. "Nelze se domnívat, že se při těchto omezeních restauratér dostane k zisku," míní Luboš Kastner ze skupiny Hospodska, která provozuje restaurace v Plzni a Praze. Tržby odhaduje na 30 až 50 procent těch běžných.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist