Může být v rýžových nudlích, pečivu, cukrovinkách či žvýkačkách. Prostě tam, kde potravináři potřebují dosáhnout co nejsvětlejší barvy. Buď úplně bílé, anebo o něco světlejších odstínů původních barev. Ti, kdo kvůli tomu neváhají sáhnout po trošce té chemie, se bez své oblíbené přísady budou muset obejít. Státy Evropské unie minulý týden schválily zákaz přidávání oxidu titaničitého, který je známý rovněž jako titanová běloba či „éčko“ E171, do potravin. 

Zákaz má začít platit začátkem roku 2022, přesné datum ještě není známé. Ovlivnit by mohl i podnikání koncernu Agrofert, jehož chemička Precheza patří mezi přední evropské výrobce oxidu titaničitého.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se