„Ano, to jsme si trhali sami,“ potvrzuje mi jeden z nejlepších kuchařů v Česku Jan Horák, když číšník přinese jídlo ozdobené fermentovaným smrčkem. „Napadlo to mého zástupce Claudia, má hodně blízko k foragingu (získávání surovin sběrem či lovem – pozn. redakce), takže si spoustu věcí sbíráme sami. Třeba lišky, ale i takové bizarnosti jako rakytník nebo černý bez,“ dodává. Právě tím, jak kreativně o jídle přemýšlí, chce Horák učarovat michelinským komisařům a získat první michelinskou hvězdu mimo Prahu. Jak už smrček napovídá, jeho kuchyň v restauraci Meat & Meet najdete v horách. Konkrétně v Peci pod Sněžkou v Grand Hotelu Hradec. Že by pokus o to, udělat z Pece nový český Aspen? „Myslím, že už určitě nemusí být ve stínu Špindlerova Mlýna, je rozhodně na vzestupu a my děláme jeden z těch prvních výkopů,“ směje se Horák.

Kdo ho nezná, může si myslet, že jde pouze o promyšlený marketingový tah. Stačí si s ním ale jen na chvíli sednout a poznáte, že z něj vyzařují dvě věci: obrovská pokora k tomu, co dělá, a ještě větší vášeň a snaha dělat to co nejlépe. I kdybyste neznali jeho dosavadní kariéru, přestanete se po pár minutách hovoru s ním divit, proč si někdo vybere k celkem riskantnímu tahu vybudovat finediningovou restauraci v Peci pod Sněžkou teprve 27letého kuchaře. 

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se