Na realitním trhu se schyluje k prodeji jednoho z ikonických pražských hotelů. Odborové svazy spustily v pondělí výběrové řízení, do nějž se mohou hlásit zájemci o hotel Imperial. Budovu stojící na rohu ulic Na Poříčí a Zlatnická v historickém centru Prahy si cení minimálně na 2,15 miliardy korun.

Luxusní pětihvězdičkový hotel byl vystavěný na počátku 20. století. Otevřený je od 1. prosince 1914. Stavba v uměleckém stylu art deco kloubící kubistické a secesní prvky se objevila například ve slavném filmu Kristián z roku 1939. V posledních letech je známá především díky restauraci Café Imperial, kterou spoluvlastní populární kuchař Zdeněk Pohlreich.

Odbory dům získaly po komunistickém převratu v roce 1948. Budova jim zůstala i po revoluci. Aktuálně je ve vlastnictví Majetkové, správní a delimitační unie odborových svazů. Organizace sdružující dvacet svazů nechala dům mezi lety 2005 a 2007 zrekonstruovat.

„Naši společníci se nyní rozhodli budovu prodat. Rozhodně to ale neznamená, že bychom zcela opouštěli hotelový byznys,“ sdělil HN Jiří Bulan, který má prodej a pronájem nemovitostí v organizaci na starosti. Unie vlastní například budovu dalšího pražského hotelu Olšanka v Praze 3 a v portfoliu má také horské penziony.

Nabídky budou odbory přijímat do 15. dubna. Rozhodujícím kritériem je cena. Ta by měla činit minimálně 2,15 miliardy korun. Samotnou nemovitost prodávající zhodnotil minimálně na 2,11 miliardy, 40 milionů pak požaduje za movitý majetek a zhruba na 300 tisíc si cení ochrannou známku.

Hotely v minulosti patřily na pražském realitním trhu ke žhavému zboží, v posledních letech ale zájem o ně opadl. Investory odradila covidová pandemie, během níž patřili zdejší hoteliéři k nejpostiženějším v Evropě. Na nákup hotelů se jim navíc hůře shánějí peníze, jelikož banky jsou při financování těchto transakcí stále opatrné.

Chcete vědět, co se děje v české a světové ekonomice? Co si o aktuálních trendech myslí lidé z byznysu, majitelé firem a jejich šéfové? Každý týden v pátek vám naši top autoři přinášejí výběr toho nejlepšího a pohled z byznysové strany. Odebírejte Byznys newsletter.