Laureáty letošní Nobelovy ceny za chemii jsou Američané David Baker a John Jumper a Brit Demis Hassabis. Ocenění jim náleží za výzkum proteinů, které jsou považovány za stavební kameny života. Oceněná trojice přispěla k předpovídání a navrhování trojrozměrných struktur a funkcí proteinů. Baker, kterému náleží polovina Nobelovy ceny, pracoval na navrhování proteinů neboli bílkovin s podporou počítačů, Hassabisovi a Jumperovi patří podle švédské akademie druhá polovina ceny za „předpovídání proteinových struktur“.
Bakerovi se podle Nobelova výboru podařil „téměř nemožný umělecký kousek“, když sestavil zcela nové druhy proteinů. Baker v roce 2003 navrhl nový protein a jeho výzkumná skupina od té doby vyráběla jednu nápaditou proteinovou kreaci za druhou, včetně proteinů, které mohou najít využití ve farmacii, při výrobě vakcín, nanomateriálů a nepatrných senzorů, zdůvodnil své rozhodnutí Nobelův výbor.
Hassabis a Jumper zase s pomocí umělé inteligence vyvinuli model, díky němuž se dá předpovídat struktura prakticky všech 200 milionů proteinů, které vědci identifikovali, uvedl Nobelův výbor. „Tyto objevy skýtají obrovský potenciál,“ uvedli švédští akademici. Trojice laureátů byla v okruhu favoritů na letošní Nobelovu cenu za chemii, protože patří mezi nejcitovanější vědce.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist