Americká nadnárodní skupina Mondelez snižuje gramáž klasických druhů tabulkových čokolád Milka, jako je mléčná čokoláda, bílá čokoláda nebo čokoláda s lískovými oříšky, ze 100 na 90 gramů. Důvodem změny jsou dlouhodobě vysoké ceny kakaa a energií. Upozornil na to německý potravinářský magazín Lebensmittel Praxis. Změna se týká také českého trhu, potvrdil to mluvčí skupiny Mondelez pro Českou republiku Jiří Šebek.

„Stejné změny jako v Německu se týkají i Česka. Změna již probíhá a brzy se promítne na pultech,“ uvedl Šebek.

Změna se týká „mléčné čokolády z alpského mléka“, jak Mondelez výrobce nazývá jeden z produktů, dále varianty noisette, čokolády s lískovými oříšky a bílé čokolády, uvedl Lebensmittel Praxis.

Tyto varianty se stále prodávaly ve stogramových baleních. Jiné verze čokolády, například jahodová, mají nižší hmotnost již delší dobu. Větší tabulková čokoláda se u některých příchutí zmenší z 270 na 250 gramů.

„Ingredience, zejména kakao, ale i další, stojí výrazně více než v minulosti. Vysoké zůstávají také náklady na energii, balení a dopravu,“ sdělila firma německému magazínu. Podle firmy je to jediná možnost, jak může zůstat konkurenceschopná a neohrozit chuť a kvalitu čokolád.

Ceny čokolády na světových burzách v loňském roce skokově vzrostly. Aktuálně se pohybují kolem 11 tisíc dolarů za tunu. Předtím se více než deset let držely pod 4 tisíci za tunu.

Zmenšování balení výrobků při zachování ceny je jednou z forem skryté inflace, kterou někdy anglicky mluvící analytici a novináři označují jako „shrinkflation“ (kombinace slov „shrink“ – „zmenšit se“ a „inflation“ - „inflace“). V češtině se občas objevuje překlad „smrskflace“.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist