Nemocí šílených krav mohou být nakaženy až tisíce lidí

Britové pátrají po zdroji nákazy

Londýn, 9. 11. 2000
Tým britských lékařů, který v centrální části Anglie vyšetřuje několik spolu zjevně souvisejících případů úmrtí, jejichž příčinou byla Creutzfeldt-Jakobova choroba, lidská obdoba tzv. nemoci šílených krav, dospěl k závěru, že oběti onemocnění se pravděpodobně nakazily hovězím masem z místních zdrojů. Zpráva, kterou tým vypracoval, vylučuje, že by zdrojem infekce, která si v obci Queniborough a jejím okolí přede dvěma lety vyžádala pět lidských životů, byla dětská výživa a strava podávaná ve školních jídelnách. Podle doktora Philipa Monka, který vyšetřování vede, je rovněž vyloučeno, že by se oběti nakazily z vodních zdrojů, že by onemocněly na základě očkování či po kousnutí zvířetem.
Vyšetřovatelé se nyní pokusí odhalit, jakým způsobem se nakažené maso dostalo v leicesterském hrabství do potravního řetězce. Podařilo se jim přitom již zjistit, že zemřelí, kteří se nakazili na konci osmdesátých let, nenakupovali hovězí u stejného řezníka. Nejmladší z nich bylo devatenáct, nejstarší pětatřicet let. Creutzfeldt-Jakobova choroba se vyskytuje především u mladých lidí a osob starších pětapadesáti let. V Británii na ni zemřelo podle nejnovějších údajů pětaosmdesát lidí. Některé zdroje ale uvádějí, že by jí mohly být nakaženy desetitisíce Britů.
(rkl, Reuters)