Jak se co jí II
(orch)
Zelený salát, pokud není již předem upraven na malé kousky, si pomocí příboru natrháme na přijatelná sousta a podáváme do úst vidličkou. Pecky z oliv či ovoce nikdy nepliveme přímo, ale klademe je z úst na lžičku a potom na talíř. Jíme-li kompot, pokládáme pecky na talířek pod kompotovou miskou. Pokud jsou na tabuli ředkvičky, uchopte jednu každou směle rukou za zbytek natě. Chcete-li si ji osolit, dejte špetku soli na svůj talířek a ředkvičku před každým ukousnutím v soli "omočte".
A pak jsou tu teplé moučníky. Omelety, palačinky a jiné dobroty jíme dezertní lžící, kterou držíme v pravé ruce, v levé máme vidličku, kterou si při jídle pomáháme.
Něco jiného jsou ovocné knedlíky jako dezert - ty budeme jíst pochopitelně klasicky příborem. Mimochodem - víme, co takové "klasicky příborem" obnáší? Konec nože i vidličky schovaný v dlani a uchopíme je seshora. Tak také vidlička zůstane, když ji zapichujeme do masa, nabíráme-li přílohu, otočíme ji ploškou nahoru - ale to snad je opravdu zcela jasné. Nikdy, opravdu nikdy nedržíme příbor jako tužku.
Dorty a jiné cukrářské výrobky obvykle jíme moučníkovou vidličkou, konzistentní bábovku, koláče apod. rukou.
A ještě ovoce. Drobné peckovité můžeme klást do úst rukou, pecky vysunujeme na vidličku či lžičku a pokládáme na talíř.
Jablka nebo hrušky rozčtvrtíme nožem, vykrojíme jádřince a pojídáme rukou nebo příborem. Podobně zacházíme s meruňkami, broskvemi atd. Nikdy bychom ve vybrané společnosti neměli kousat do ovoce v celku. Banán můžeme postupně vykusovat ze slupky, ovšem můžete jej, chcete-li, konzumovat rovněž příborem. Jahody, borůvky, maliny apod. jíme lžičkou, pomeranč nařízneme vějířovitě rozložíme nakrojenou kůru a jednotlivé dílky jíme rukou. Stejně tomu je u hroznů či rybízu, odtrháváme bobulky a pochutnáváme si.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist