Jak se co jí II

(orch)
Zelený salát, pokud není již předem upraven na malé kousky, si pomocí příboru natrháme na přijatelná sousta a podáváme do úst vidličkou. Pecky z oliv či ovoce nikdy nepliveme přímo, ale klademe je z úst na lžičku a potom na talíř. Jíme-li kompot, pokládáme pecky na talířek pod kompotovou miskou. Pokud jsou na tabuli ředkvičky, uchopte jednu každou směle rukou za zbytek natě. Chcete-li si ji osolit, dejte špetku soli na svůj talířek a ředkvičku před každým ukousnutím v soli "omočte".
A pak jsou tu teplé moučníky. Omelety, palačinky a jiné dobroty jíme dezertní lžící, kterou držíme v pravé ruce, v levé máme vidličku, kterou si při jídle pomáháme.
Něco jiného jsou ovocné knedlíky jako dezert - ty budeme jíst pochopitelně klasicky příborem. Mimochodem - víme, co takové "klasicky příborem" obnáší? Konec nože i vidličky schovaný v dlani a uchopíme je seshora. Tak také vidlička zůstane, když ji zapichujeme do masa, nabíráme-li přílohu, otočíme ji ploškou nahoru - ale to snad je opravdu zcela jasné. Nikdy, opravdu nikdy nedržíme příbor jako tužku.
Dorty a jiné cukrářské výrobky obvykle jíme moučníkovou vidličkou, konzistentní bábovku, koláče apod. rukou.
A ještě ovoce. Drobné peckovité můžeme klást do úst rukou, pecky vysunujeme na vidličku či lžičku a pokládáme na talíř.
Jablka nebo hrušky rozčtvrtíme nožem, vykrojíme jádřince a pojídáme rukou nebo příborem. Podobně zacházíme s meruňkami, broskvemi atd. Nikdy bychom ve vybrané společnosti neměli kousat do ovoce v celku. Banán můžeme postupně vykusovat ze slupky, ovšem můžete jej, chcete-li, konzumovat rovněž příborem. Jahody, borůvky, maliny apod. jíme lžičkou, pomeranč nařízneme vějířovitě rozložíme nakrojenou kůru a jednotlivé dílky jíme rukou. Stejně tomu je u hroznů či rybízu, odtrháváme bobulky a pochutnáváme si.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist