České výrobce a zemědělce postihují nelegální dovozy cukru ze zahraničí
Cukrovary se potýkají se ztrátami
Státní pokladna přichází na daních a clech kvůli nelegálním dovozům cukru do ČR o stovky miliónů korun.
Brno (ick)
Přebytek cukru, nízká světová cena a především nechráněný vnitřní trh tlačí hospodaření většiny tuzemských cukrovarů do červených čísel. "V minulém roce vykázal celý obor ztrátu na úrovni téměř jedné miliardy korun. Rovným dílem se o ni podělili cukrovary a zemědělci pěstující cukrovou řepu," řekl HN tajemník Českomoravského cukrovarnického spolku Karel Duffek s tím, že letošní ztráta bude nižší. "Cena za kilogram cukru konečně koncem roku překročila výrobní náklady, které jsou 14 až 14,50 Kč. Na druhé straně však menší objem prodejů provázejí problémy s finančními toky a se získáváním úvěrů," dodal. V současné době na našem území pracuje 11 cukrovarů, zatímco ještě v roce 1989 jich bylo 52.
Cukrovar Hrušovany nad Jevišovkou, který po fúzi s cukrovary v Uničově a Opavě obsáhne čtvrtinu tuzemského trhu a vytvoří druhou největší cukrovarnickou skupinu v ČR, vykázal v roce 1997 ztrátu 126,3 miliónu, loni pak 97,1 miliónu korun. Letos se bude záporný hospodářský výsledek opakovat. "Nejsme schopni prodat cukr za rozumnou cenu. Důvodem je neexistence účinné ochrany českého trhu," vysvětlil generální ředitel hrušovanského cukrovaru Stanislav Tobola. V minulých letech čelily firmy prodeji dovozového cukru v cenách, které byly pod výrobními náklady. Vláda sice na jaře zavedla clo ve výši 140 procent na cukr dovezený nad stanovenou kvótu, do ČR se však přesto ročně dostane až 30 tisíc tun, tedy desetina zdejší spotřeby.
"Poškozuje to zájmy českého hospodářství. Tisíc tun dovezeného cukru znamená, že na 150 hektarech půdy nemohou čeští zemědělci pěstovat cukrovou řepu," doplnil ředitel. Přes naše hranice navíc proudí nelegální importy: Podle Toboly se do tuzemska dovážel cukr s podvodně deklarovanou cenou 1,50 až dvě Kč za kilogram, běžnou praxí jsou papírové vývozy a zpětné dovozy, cukr procházející celnicemi v kamiónech s nesprávně deklarovanou hmotností a problémem posledních dnů je cukr dovážený na aktivní zušlechťovací styk. Znamená to, že by se po dovozu a jeho zpracování měl například v nápojích či cukrovinkách znovu vyvézt z ČR. "Nikdo to však nekontroluje. Jenom v říjnu se tímto způsobem dovezly téměř tři tisíce tun cukru," uvedl Tobola. Stát tak na clech a daních přichází o stovky miliónů korun.
Hrušovanský cukrovar letos počítá s tržbami na úrovni 700 miliónů Kč. Zpracuje 260 tisíc tun cukrové řepy a vyrobí 41 tisíc tun cukru. Podle Toboly vytíží cukrovar svou kapacitu pouze ze dvou třetin. "Problémem také zůstávají vysoké náklady na naše skladové zásoby, které před kampaní dosáhly 38 tisíc tun cukru," poznamenal.
Na problémy cukrovarů doplácejí také zemědělci, kteří klesající výkup cukrové řepy kompenzují snižováním osevních ploch. Cukrovka se letos pěstovala na 60 tisících hektarech půdy, ještě nedávno však pěstitelé sklízeli ze 150 tisíc hektarů. Statek Miroslav patřící mezi významné dodavatele cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou letos snížil výměru o 50 hektarů. "Letos jsme měli cukrovku na 210 hektarech. Klesla také její výkupní cena, z loňských 780 korun za tunu se dostala na 750," uvedl ředitel statku Miroslav Hošek.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist