Bez tradičních hospod si nelze britská města a vesnice představit
Venkovské puby jsou v ohrožení
Kromě základního poslání, tedy napojení či nakrmení hostů, nemá britský pub s českou hospodou téměř nic společného. Staré rytiny či fotografie na stěnách, podlaha většinou pokrytá kobercem vytvářejí příjemnou atmosféru, leckdy navozující téměř domácké prostředí. Zvláště když ji doplňuje příjemná obsluha. Ale jiná než příjemná nebývá až na velice vzácné výjimky v zemi velkobritské zvykem.
Hospodářská krize britského venkova dopadá i na místní puby. Během jednoho týdne musí až šest z nich v poslední době z ekonomických důvodů zavřít svůj provoz! Podle nejnovějších statistik tak bylo letos dosud zavřeno na 300 venkovských hospod. Zánik důležitých společenských středisek, které jsou nedílnou a barvitou součástí odlehlých komunit, vzbuzuje takové obavy, že již padl návrh, aby byla pro tyto puby snížena spotřební daň o 50 procent. To by hospodským ušetřilo v průměru asi tisíc liber, což je často právě hranice mezi zavřením nebo záchranou. Snížení daní má parlament projednat příští rok
V hrabství Devon již také vznikl pilotní projekt, podle kterého se venkovské puby využívají zároveň jako pošta, obchod i jako centrum pro pravidelné návštěvy obvodních lékařů. Uvažuje se i o zavedení počítačových terminálů, jejichž prostřednictvím by mohli venkované žádat například o sociální dávky. To však zatím nic nemění na tom, že mnohé vesničky ztrácejí svá srdce a že po celém území Spojeného království najdeme na sto tisíc domů, dříve živých pubů, dnes již jen tichých obydlí.
Dobrá zpráva pro pijáky?
Ne ze všech zpráv z Británie však musí být pijákům smutno. V polovině prosince se v britském tisku objevily informace, že vláda chystá změnu licenčních podmínek pro majitele hospod, což by znamenalo opuštění dosud striktní zavírací doby. Tradiční výčepní hodiny jsou od 11 hodin do 15 hodin a od 17.30 do 23 hodin. Sympatické ale již i dnes je, že přibližně čtvrthodinu před zavřením zazní v pubu zvonec, upozorňující na poslední možnost objednávky. A hostinský vás nechá v klidu dopít. Tyto hodiny byly údajně zavedeny za první světové války, aby se tak zejména dělníkům muničních továren zabránilo v opilství. Projde-li nový návrh, na což hospodská lobby již dlouho tlačí, mohla by se zavírací hodina posunout ve venkovských pubech na půlnoc či jednu hodinu, ve městech až na druhou či třetí hodinu ranní. Nepřetržitý provoz by závisel na souhlasu místních obyvatel. Mluvčí ministerstva vnitra však pijáky trochu zchladila, když prohlásila, že dosud žádné rozhodnutí nepadlo.
Již staří Římané
Hostince zřejmě zavedli na území dnešního Spojeného království již na počátku prvního tisíciletí vojáci římských legií. Místní obyvatelstvo ale dávalo přednost pivu před vínem. A anglické zvykové právo již pradávno ochraňovalo poutníky a nařizovalo hostinským "konati pro ně dobro". Vyhlásilo hostince veřejnými domy (Public house, z čehož vznikl název pub), které musejí přijmout všechny slušné pocestné, ochotné zaplatit cenu za jídlo, pití a ubytování.
V tudorovské Anglii (1485 až 1603) byly podle královského výnosu vybrané zájezdní hostince povinny udržovat stáje pro královskou poštu. Kolem roku 1800 byly interiéry pubů přehrazeny, aby se tak oddělily různé třídy zákazníků.
Z počátku nesly hostince jednoduché názvy jako U lva, delfína či labutě. Mnohé ze zvukomalebných jmen vznikly lidovým zkomolením historických rčení nebo titulů. Například Elephant and Castle (slon a zámek) je zkomoleninou titulu Infanta de Castile, Goat and Compass (koza a kompas) je neuvěřitelnou zpotvořeninou Great God Encompassing (Všeobjímající Bůh) a z bakchanálií (Bacchanals) vznikl Bag o'Nails
V 18. století se do názvů anglických hospůdek často přidávalo slovo Arms, což znamenalo, že jsou pod ochranou některého ze vznešených rodů. Kolem dvou set těchto více než 400 let starých pubů existuje ještě dodnes. V Oxfordu je dokonce hostinec U medvěda, který se chlubí, že byl založen roku 1242!
Návštěvník z Čech může být možná překvapen, že v britských pubech se objednávají nápoje i jídla u výčepu a platí se předem. Za to má ale jistotu přesné míry a nabídku nejméně pěti značek piv.
Jaroslav Beránek, Londýn
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist