Nejdražší je vanilka a šafrán
V kořenářství U Salvátora v Praze na Haštalském náměstí to voní nepopsatelnou vůní, jaká mohla naplňovat snad jen útroby dávných galeon, mířících k Evropě z dalekých moří. Nasládlý dech anýzu, skořice, hřebíčku a fenyklu se jemně vznáší nad slunečnými tóny dobromysli, majoránky, levandule a tymiánu. Až na dně temně víří exotické bubny: pepř bílý, zelený, sečuánský, červený a kayenský, adžika, karí, garam másala, tandúrí másala...
Majitel a zakladatel tohoto impéria ještě před pěti lety prodával zeleninu před Priorem v Plzni. Dnes stojí Antonín Klement v čele firmy s bezmála 150 zaměstnanci. Nazval ji Avokádo, protože myslel, že bude dál prodávat také zeleninu. Dnes se drží jen koření a ví, že dobře dělá. "Chci dokázat, že lze založit českou firmu, která prosperuje, ač vznikla doslova z ničeho," říká A. Klement na vysvětlenou, proč odolává nabídkám ze zahraničí na vytvoření společného podniku.
Antonín Klement koupil objekty bývalé důlní společnosti ve Zbůchu u Plzně, nechal stavby z minulého století zrekonstruovat a ve stejném stylu postavil novou správní budovu. Tady je soustředěno provozní zázemí firmy Avokádo. Její výkladní skříní je pražský obchod U Salvátora.
V Avokádu prodávají koření celé, mleté, volné i balené a také kořenicí směsi. Některé směsi jsou vypočítané na české chutě (například zabijačka, bramborák nebo svíčková). Tady je Avokádo jako česká firma ve výhodě. Každé zahraniční firmě, která vstoupí na český trh, bude totiž nějaký čas trvat, než přijde na to, jak má chutnat třeba guláš po česku nebo dušené hovězí plátky, roštěnky či španělský ptáček. Nejoblíbenější je však řada Koření z celého světa. V dokonalém obalu z několikavrstvé fólie se skrývá 86 druhů malých kouzel, jež promění základní suroviny v jídla řecká, kavkazská, thajská nebo třeba jihoamerická.
Na letošní rok naplánovali v Avokádu obrat ve výši kolem čtvrt miliardy korun. Není to nereálné, loňský obrat dosáhl 100 miliónů. Od té doby zavedli zásilkovou službu podle katalogu, věc ve světě ojedinělou. S nárůstem obratu počítají hlavně na mezinárodních trzích. Už dnes vyvážejí značný díl produkce hlavně do zemí bývalého Sovětského svazu, na Slovensko a své zastoupení mají i v Německu.
Koření je riziková věc, na jeho kvalitu je třeba neustále bedlivě dohlížet. Suroviny se vozí hlavně z Nizozemska a z Německa. Lze říci, že světový trh ovládli Nizozemci, kteří mají u Rotterdamu obrovské sklady. Většina koření pochází z Indie, Brazílie, Indonésie a Malajsie. Co je nej- dražší? Vanilka a šafrán. Od tuzemských dodavatelů pochází jedině kmín a sušená zelenina. Kmín je dnes jediné koření, které se u nás nadále pěstuje ve velkém. Několik tun se dokonce Avokádu podařilo vyvézt do zahraničí. Je to perspektivní plodina, to je vidět i z toho, že na Moravě vzniká Unie pěstitelů kmínu.
"Když jsem začínal, myslel jsem, že hlavní je vyrábět," svěřuje se Antonín Klement. "Poz- ději jsem pochopil, že hlavní je své výrobky prodat. Teď ale vím, že je nutné také mít ve firmě dobré lidi." Týmu, kterým se obklopil, důvěřuje. Spolu s ním věří, že je šance zvýšit vývoz na zahraniční trhy. Nakonec Zbůch leží jen pět kilometrů od dálnice na Norimberk. "Nejtěžší bylo přesvědčit první lidi," přiznává Antonín Klement, když vzpomíná na své začátky. "Teď už se hlásí sami." (nak)
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist