Co bychom měli vědět, když jdeme nakupovat
Rozlišujeme rostlinné tuky a oleje
* Na současném potravinářském trhu je pestrá paleta rostlinných tuků a olejů. Vybrat z nich ten, který nejlépe vyhoví momentální potřebě, bývá někdy obtížné.
V širokém sortimentu zboží se dnes zákazník při nákupu těžko orientuje. Rozeznáváme rostlinné tuky emulgované (s určitým obsahem vody) a stoprocentní. Emulgované jsou buď pomazánkové, nebo vhodné k vaření a pečení. Stoprocentní tuky, označované též jako ztužené či pokrmové, používáme pro smažení a fritování.
K mazání na chléb a pečivo nebo k přípravě pomazánek a krémů ve studené kuchyni jsou určeny pomazánkové tuky. Mají plastickou konzistenci, proto se někdy obecně označují jako měkké margaríny. Klasické margaríny s více než 80 % tuku jsou dnes již vytlačovány dietnějšími druhy, jako je Flora (70 %), Alfa plus, Lukana pochoutková (60 %), Diana, Perla v kelímku (40 %).
Výrobky s obsahem tuku do 40 % se označují jako halvaríny a jsou vhodné především pro spotřebitele, kteří chtějí omezovat příjem kalorií. Žádný neobsahuje cholesterol, ale tomu, kdo si hlídá jeho hladinu, lze doporučit výrobky Alfa plus a Flora, které napomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi. Rostlinné emulgované tuky (tvrdé margaríny), určené na vaření a pečení, mají konzistenci podobnou máslu a také jsou určeny k použití ve studené i teplé kuchyni všude tam, kde se po-užívá máslo; nejsou vhodné pro přímé mazání na pečivo. Shodně s máslem mají obsah tuku vyšší než 80 % (výjimkou je Perla v kostce se 70 %). Do této skupiny patří Hera, Lukana, Sluna.
Na smažení a fritování není vhodný žádný emulgovaný tuk právě vzhledem k vysokému obsahu vody. Mohou se použít ztužené tuky nebo rostlinné oleje. Z tuků, které nabízí náš trh, lze doporučit například značky Planta, Omega, Ceres soft. Obsahují jen malé množství nenasycených kyselin, proto jsou stabilní a odolné vůči oxidaci i při dlouhodobějším zahřívání a skladování. Šlehané tuky Ceres soft a Frito soft mají sice obsah nenasycených kyselin o něco vyšší, ale jejich oxidační stabilita je podpořena zašlehaným dusíkem. Navíc mají plastickou konzistenci podobnou sádlu. Všechny stoprocentní tuky se dají používat na pečení a k jiným účelům jako sádlo.
Jak se orientovat v sortimentu?
Především je dobré se řídit doporučením výrobce a brát ohled na uvedenou dobu trvanlivosti. Existují dvě základní skupiny rostlinných jedlých olejů: přírodní (tzv. panenské) a rafinované. Z přírodních u nás známe panenský olivový olej a panenský slunečnicový olej lisovaný zastudena. U těchto olejů se cení zejména jejich přírodní aróma a přirozený obsah vitamínů, které se při rafinaci ztrácejí. Jsou proto vhodné zvláště pro použití ve studené kuchyni - na omaštění zeleninových salátů, k přípravě zálivek a dresinků, do majonéz a pomazánek, případně k omaštění již hotových pokrmů. Rafinovaných olejů je většina. Nutričně nejhodnotnějším jednodruhovým olejem je olej slunečnicový. Tyto oleje bývají navíc obohaceny vitamíny A a E. Na našem trhu jsou zastoupeny například značkami Vegetol a Slunol. Dalším jednodruhovým olejem domácí produkce je olej řepkový, který v obchodě najdeme pod značkou Ceresol nebo Vitol. Směsi se prodávají pod názvem Zlatý květ, Zlatý olej apod.
Pokud na obalu rafinovaných olejů není výslovně uvedeno, že jsou vhodné ke smažení a fritování, můžeme je použít jen jednorázově. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin totiž způsobuje sníženou oxidační stabilitu při dlouhodobém nebo opakovaném tepelném namáhání, takže rychleji žluknou a přepalují se. Pro smažení a fritování jsou určeny speciální druhy, jako například Vitol-fritovací olej a Lukana-fritovací olej. Obsahují o něco menší podíl nenasycených mastných kyselin, a proto jsou stabilnější i při vyšších teplotách.
Alena Drábová
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist