Dva týdny jedla každá jinak. Čtyřiadvacetiletá Aimee jen takzvané ultrazpracované potraviny, jako jsou instantní polévky, jídla do mikrovlnné trouby, uzeniny nebo slazené cereálie. Její jednovaječné dvojče Nancy zase konzumovalo pouze syrové nebo málo zpracované potraviny. A byť obě přijímaly denně stejný počet kalorií, Nancy lehce shodila na váze, zatímco Aimee přibrala téměř kilo. Navíc se jí zvýšila hladina cukru i tuků v krvi.
Test na dvou fyzicky identických dívkách provedli vědci King’s College v Londýně a letos v létě o něm informovala stanice BBC. Jednalo se sice o krátkodobou studii, ale její výsledky poukazují na fakt, z něhož mají obavy mnozí vědci. Tedy že ultrazpracované potraviny mají negativní vliv na lidské zdraví.
Termín ultrazpracované potraviny (zkráceně z angličtiny UPF), který míří na průmyslově vyráběné potraviny, jež mají vysokou trvanlivost a mnoho umělých přísad, byl zaveden teprve před 15 lety, ale v současnosti tvoří asi polovinu potravin konzumovaných ve Velké Británii, u průměrného Američana tvoří 60 procent denní stravy. V případě Česka k tomu nejsou data.
Článek již není odemčený!
Váš známý vám umožnil přečíst si článek zdarma, ale uplynula doba, po kterou je článek odemčený.
Pro neomezený přístup ke všem článkům na našem webu si můžete zakoupit předplatné za 40 Kč.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist