Oblíbené mentolové bonbony vznikly v roce 1960 v chotyňské pobočce liberecké společnosti Lipo. Jejich receptura i speciální způsob výroby zůstal stejný dodnes: na krystal cukru se postupně nanáší vrstvičky cukerného roztoku. Než kulička vyroste do velikosti čtyř milimetrů, uběhne šest týdnů. Snahy zmodernizovat a především zrychlit tento postup nepřinesly kýžený efekt, antiperle byly příliš měkké. Prvních pár let se prodávaly v plechových krabičkách, v polovině 60. let se přešlo na typické kulaté z plastu.

Foto: David Raub

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist