Oblíbené mentolové bonbony vznikly v roce 1960 v chotyňské pobočce liberecké společnosti Lipo. Jejich receptura i speciální způsob výroby zůstal stejný dodnes: na krystal cukru se postupně nanáší vrstvičky cukerného roztoku. Než kulička vyroste do velikosti čtyř milimetrů, uběhne šest týdnů. Snahy zmodernizovat a především zrychlit tento postup nepřinesly kýžený efekt, antiperle byly příliš měkké. Prvních pár let se prodávaly v plechových krabičkách, v polovině 60. let se přešlo na typické kulaté z plastu.
Foto: David Raub
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist