Majitel ekologické pekárny v Oříkově Jan Zeman založil firmu se svou ženou a matkou v roce 2006. Rodinná biopekárna vyrábí ručně trvanlivé sladké sušenky i slané krekry v biokvalitě a používá pouze kvalitní suroviny z ekologického zemědělství. Biopekárna nepoužívá chemické konzervanty, ztužené tuky, umělá barviva ani aromata.
"Já ze své podstaty určitě rebel nejsem. Když nad tím ale přemýšlím, můj příběh tomu odpovídá. Měl jsem odvahu opustit svět financí, kde jsem se předtím pohyboval na poměrně vysokých pozicích, a šel jsem za svým životním snem," říká Jan Zeman.
Pekárna dosáhla vloni obratu 12 milionů korun a nyní zaměstnává 13 zaměstnanců. Měsíčně vyrobí přes 40 tisíc kusů trvanlivého pečiva, které lze zakoupit vedle malých prodejen i v řetězcích Albert, Billa, Globus či Interspar. Do budoucna chce pekárna rozšířit sortiment i o čerstvé pečivo v biokvalitě.
"Biosuroviny jsou trochu problém, českých je pomálu. Přesto máme většinu věcí z Česka, vajíčka, med, vločky, mouku, sušená jablka a podobně. Kakao a čokoládu musíme dovážet, snažíme se je ale nakupovat fair trade, u přímých výrobců," vysvětlil Zeman.
Příkladná je i jeho péče o zaměstnance. Na malého živnostníka je totiž neobvyklé, aby zaměstnancům poskytoval stravenky či přispíval na penzijní pojištění či stavební spoření. Za svou práci získal Jan Zeman ocenění Nejoblíbenější biopotravina roku 2008, Česká biopotravina roku 2007 a 2008.
Jan Zeman je spolumajitelem biopekárny.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist