Světové ceny potravinářských komodit na konci loňského roku prudce klesly, hlavně díky nižším cenám obilovin, cukru a oleje. Ke zlevnění přispěly i vysoká sklizeň, nižší poptávka a růst dolaru. Průměrná hodnota cenového indexu za loňský rok však byla nejvyšší od roku 1990, kdy se vývoj světových cen potravin sleduje.

Uvedla to včera Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Dodala rovněž, že vzhledem k nejistému vývoji globální ekonomiky je vývoj cen v letošním roce nejistý.

Index cen potravin, který FAO sestavuje, klesl v prosinci ve srovnání s předchozím měsícem o 2,4 procenta na 211 bodů. Ve srovnání s vrcholem v únoru 2011 byl nižší o 11,3 procenta.

Index měří měsíční pohyby cen obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru.

Navzdory stabilnímu poklesu cen ve druhé polovině roku však průměrná hodnota indexu loni činila 228 bodů, což byl nejvyšší údaj o roku 1990. Předchozí rekord zaznamenal index v roce 2008, kdy jeho průměrná hodnota činila 200 bodů.

V nejbližších měsících by ceny potravin mohly dále klesat, protože slabá globální ekonomika a strach z recese snižují poptávku a dodávky zůstávají vysoké. Kdykoliv se však současný trend může změnit, pokud by se začala znovu zvyšovat poptávka a špatné počasí ohrozilo úrodu, varovala FAO.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist