Počet dětí s nadváhou a obezitou poprvé od 50. let minulého století klesá − alespoň podle výzkumu Endokrinologického ústavu. Což je bezpochyby dobrá zpráva, kdyby k ní nepatřilo i to, že roste počet podvyživených potomků. Problém − pokud pomineme finanční těžkosti, kdy rodiče na dávkách, které padnou na nákup cigaret, případně telefonu, neplatí kvůli nedostatku financí dětem jídlo − je především v tom, že rodiče subjektivně vědí, co je pro dítě dobré. Nepřekvapí proto, že obézní matky vnímají své potomky jako štíhlé a svíčkovou se "šesti" považují za dietní jídlo, navíc plné zeleniny.
To samé ovšem platí i pro matky hubené, které se zhlédly ve zdravé výživě a servírují rodině setrvale saláty, nebo nejlépe teplem nedotčenou červenou řepu a k tomu jednou týdně tofu jako lahůdku. O tom, že i zdravá strava je formou šílenství, svědčí množící se případy podvyživených dětí, u nichž lékaři zjišťují, že jsou z bohatých rodin, jsou pečlivě opečovávané a sledované a každý plátek okurky či mrkve jim matka váží, aby splnila veškeré doporučené normy. Jen nejde o tu normální, standardní, lidským rozumem uchopitelnou normu "normálního jídla", kam patří jak zmiňovaná syrová zelenina, tak i svíčková. Obojí samozřejmě v rozumné míře.
- První měsíc za 40 Kč, poté za 179 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Nově všechny články v audioverzi