Pekaři za sebou mají jeden z nejhorších roků od návratu kapitalismu do Česka. "Na obor tvrdě dopadla řada negativních vlivů: špatná sklizeň obilí a následný růst ceny mouk, skokové zvýšení cen některých surovin − například máku o 100 procent −, postupný růst cen energií, pohonných hmot a řady dalších služeb," říká výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal. Například ceny pšenice jsou kvůli suchu a špatné úrodě nejvýše za čtyři roky. Pekařům se však loni nedařilo tento vývoj dostatečně promítnout i do cen chleba nebo housek.

Nové cenovky u potravin je potřeba vyjednat především s velkými obchodními řetězci. Ve velké konkurenci mezi výrobci pečiva je však vyšší ceny obtížné prosadit.

S těmito faktory se těžce vyrovnávaly i velké firmy. "Loňský rok pro nás nebyl dobrý," říká Jaroslav Kurčík, šéf největší tuzemské pekárenské firmy Penam, která patří pod koncern Agrofert − tedy do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše. Skupině Penam se loni ve srovnání s rokem 2017 zisk propadl ze sta milionů korun zhruba na polovinu, ačkoliv obrat zůstal přibližně stejný, tedy sedm miliard korun. Z toho mu necelé čtyři miliardy zajistilo jedenáct pekáren a čtyři mlýny v Česku. Zbytek utržil na Slovensku a v Maďarsku, kde také působí.

Zbývá vám ještě 60 % článku

Co se dočtete dál

  • V placené části textu se dočtete: Jakým způsobem bude propadu na trhu čelit největší pekárenská skupina v Česku. V čem vidí ostatní pekaři naději pro tento a další roky.
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se