Když se řekne Švýcarsko, tak si každý představí zasněžené vrcholky Alp, sýry, přesné hodinky a také tamní čokoládu.
Švýcaři už ale své čokoládě neholdují tolik jako dříve. Přestože si i nadále udržují pozici největších jedlíků této pochutiny na světě, tak její spotřeba v zemi pod Alpami už několik let v řadě klesá. Zatímco v roce 2012 ještě každý Švýcar snědl průměrně asi 12 kilogramů čokolády, tak loni už "jen" 10,3 kila. To je meziroční pokles o 3,4 procenta. Důvodů je více. "Negativní vývoj na domácím trhu loni doprovázelo dlouhé a horké léto. Také prodej o Vánocích odstartoval relativně pomalu," uvedla ve svém prohlášení asociace Chocosuisse, jež sdružuje tamní výrobce sladké pochutiny.
Švýcaři také stále častěji než po mléčné čokoládě sáhnou po tabulce hořké − té ale už sní menší množství. "Lidé jedí menší kousky hořké čokolády, protože ta má výraznější chuť," uvedl v rozhovoru pro tamní rádio RTS Urs Furrer, šéf Chocosuisse. Celkové tržby švýcarských výrobců na domácím trhu loni vzrostly o jedno procento na 1,75 miliardy švýcarských franků (40,6 miliardy korun).
Co se dočtete dál
- V placené části se dozvíte
- - jak se konzumuje čokoláda v zahraničí
- - s jakými novinkami výrobci čokolády přicházejí, aby si zákazníky uchovali
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist