Dlouhodobý boj s jednorázovými plasty ustupuje boji s koronavirem. V obchodech se nyní častěji prodávají do igelitu vakuované celé bochníky chleba nebo rohlíky již připravené v mikrotenových sáčcích. Balení pečiva doporučuje Státní zdravotní ústav.
„Je samozřejmě bezpečnější mít pečivo balené, které zákazníci neomakávají,“ vysvětluje Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin uvedeného ústavu.
S podobným doporučením již v neděli přišla vláda. Obchody na to reagovaly. Nejpřísněji zatím Kaufland, který začal prodávat čerstvé rohlíky a chleba v igelitu. „Rohlíky jsou baleny po pěti kusech. Prosíme zákazníky, aby pečivo ze sáčku nevyndavali,“ říká jeho mluvčí Renata Maierl.
V úseku pečiva jsou navíc pro zákazníky k dispozici jednorázové igelitové rukavice a podávací kleště. To slouží zejména pro pečivo, které je rozpékané na prodejně a není balené. Již standardně je umístěné za plexisklem v úložných boxech. Většina obchodů vsadila hlavně na jednorázové rukavice.
Státní zdravotní ústav však zároveň uvádí, že z minulosti nezná žádný případ, kdy by došlo k přenosu koronavirů přes pečivo. Navíc uvádí, že množení virů v něm není možné. Před zbytečnými obavami z nebalených potravin doslova varuje ministerstvo zemědělství.
„Podle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin z minulého týdne zkušenosti z předchozích epidemií způsobených koronaviry, jako SARS či MERS ukazují, že virus se prostřednictvím potravin nepřenáší,“ uvádí Vojtěch Bílý, mluvčí ministerstva.
„Prodej nebalených potravin je i nadále možný, ale s hygienickými omezeními,“ doplnila prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.
V momentě, kdy lidé nosí roušky, hrozí v podstatě jen to, že někdo infikovaný pečivo osahá. „Může-li virus zůstávat na povrchu předmětů několik hodin, může přežít i na povrchu pečiva,“ domnívá se Ruprich.
I pro tyto případy teď mají obchody často u vstupu dezinfekce na ruce a z reproduktorů pravidelně hlásí doporučení, jak se mají zákazníci chovat, aby minimalizovali riziko nákazy. Krom zakrývání obličeje rouškou žádají o používání zmíněných kleští a rukavic na pečivo.
„Prosíme všechny zákazníky, aby respektovali nařízení vlády a používali jakékoli ochranné prostředky k zakrytí nosu a úst, dodržovali mezi sebou odstup,“ přibližuje Tomáš Kubík, mluvčí Penny Marketu.
Pokud by se i přesto někdo bál možné kontaminace povrchu nezabaleného pečiva, může to podle Rupricha vyřešit jeho ohřátím v troubě. „Stačí na teplotu alespoň sedmdesáti stupňů Celsia po dobu dvou minut. Budete mít pečivo bez povrchové kontaminace a ještě bude křupavé,“ říká Ruprich.
Samy obchody zvýšily hygienická opatření na maximum. „Ve zvýšené míře dezinfikujeme madla košíků a vozíků, pokladní pásy a další povrchy,“ popisuje Jiří Mareček, mluvčí Albertu.
Bezobalové prodejny, které jsou postavené na minimalizaci množství obalů, se k situaci postavily různě. Některé ustoupily od svých principů a přestaly lidem vydávat potraviny do vlastních sáčků a sklenic, jiné jen kladou větší důraz na hygienu. Například pečivo mají na vyžádání za pultem.
„V našich obchodem jsme lidmi donesené vlastní nádoby zatím neomezovali. Stále přijímáme i sklenice do bazaru. Všechny ale myjeme v myčce na vysokou teplotu,“ uvádí Veronika Nováčková, ředitelka neziskové části organizace Bezobalu.
Z nařízení vlády jsou navíc od čtvrtečního dne v maloobchodních prodejnách potravin vyčleněné nákupní hodiny mezi 10:00 a 12:00 jen pro lidi starší 65 let. Ti patří do nejvíce ohrožené skupiny obyvatel. Dále se toto opatření má rozšířit i na lékárny a drogerie.
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist