Do téhle tabulky se nekouše. Naopak, dokonale lesklý střípek čokolády položíte na jazyk a necháte rozpustit. A pokud chcete, můžete stejně jako u výběrové kávy nebo vína zkoušet alespoň tušit terroir (neboli genius loci místa původu), délku fermentace nebo pražení. Tahle je z Belize, tato zase z Guatemaly, tamta z Tanzanie. A každá chutná jinak, než bude tatáž tabulka chutnat za dva roky.

V malé moravské vesničce Čejč, přímo na prahu takzvaného moravského Toskánska, vzniká čokoláda světové úrovně. Tam, kde se mladý Tomáš Garrigue Masaryk učil kovářem, dnes najdete rodinnou řemeslnou čokoládovnu, která se věnuje výrobě single origin čokolád. Každá z nich je vyrobená z kakaových bobů pocházejících z jedné oblasti, a tak v sobě nesou památku na konkrétní farmu, kde boby vypěstovali. Výslednou chuť tabulky pak ovlivňuje pro region typická odrůda, počasí i úroda. A nakonec také um čokolatiérů, protože si surovinu zpracovávají od začátku do konce sami. Právě to je základní filozofií takzvaných „bean to bar“ výrobců, mezi které patří i čokoládovna Herufek manželů Jitky a Michala Herůfkových.

Oblíbenou pochoutku tady vyrábí tím nejčistším způsobem – pytle bobů odebírají přímo od farmářů, pečlivě je přeberou, zbaví slupek, opraží, namelou, temperují a nakonec odlévají. A že to tady dělají opravdu dobře, dokazuje třeba i bronzová medaile z prestižní mezinárodní soutěže Academy of Chocolate Awards pořádané v Londýně.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.

Newsletter

Byznys

Nechcete, aby vám uniklo to nejdůležitější z byznysu a finančních trhů?

Každý pátek od nás dostanete souhrn klíčových událostí doplněných o kontext. Autory jsou přední osobnosti Hospodářských novin: Jaroslav Mašek, Luděk Vainert, Milan Mikulka, Jana Klímová a Martin Ehl.

Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s. Z odběru se můžete kdykoli odhlásit.

Přihlásit se k odběru