Uplynulý rok a půl zasáhl oblast gastronomie jako žádnou jinou. Část podniků už neotevřela, jiné se potýkají s nedostatkem hostů. Data z několika tisíc restaurací, barů a hospod, které používají pokladní systémy Dotykačka a Storyous, ale ukazují, že jim nyní rostou tržby. Červencové údaje zatím vykazují nárůst o 9,6 procenta oproti stejnému období v loňském roce, oproti roku 2019 dokonce o celých 18 procent. Podniků v gastronomii a pohostinství je v Česku přes 21 tisíc, Dotykačka analyzovala data ze zhruba čtvrtiny z nich, ve Storyous zkoumali dalších 3500 podniků.
Z analýzy obou společností shodně vyplývá, že oproti loňskému roku vzrostly červnové denní tržby v průměru o patnáct procent. „Tržby za letošní červen překonaly i nejvýdělečnější měsíce roku 2019, kdy fungovalo víc provozoven a o covidu ještě nikdo neměl ani potuchy. To však nemusí znamenat, že podniky reálně vydělávají víc. Struktura tržeb se mohla změnit, podniky prodávají méně vysokomaržového zboží a mohly jim stoupnout náklady související s plněním řady zákonných povinností,“ komentuje výsledky gastro podniků ředitel společnosti Dotykačka Petr Menclík. Tržby podle něj rostou zkrátka proto, že se sice pozvolna, ale dlouhodobě kvůli rostoucím nákladům zvyšují ceny, a to jak jídel, tak piva i nealkoholických nápojů.
Ještě na vás čeká 80 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!
Máte již předplatné? Přihlaste se.
Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.
Nákup jednoho článku
Zadejte e-mailovou adresu
Zadejte e-mailovou adresu. Zadaná e-mailová adresa je ve špatném formátu.
Máte již účet? Přihlaste se.
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.
Přihlaste se
Zdá se, že už se známe
Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.
Nemáte ještě účet? Zpět na zadání e-mailu »
Jste přihlášen jako
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.