Mléčné výrobky značky Bon Lait najdete od e-shopu Rohlík přes obchodní řetězce a malé prodejce farmářských výrobků po pražskou síť Ambiente. Ta jogurty z kozího a ovčího mléka prodává v gastropodniku Eska Karlín. Podnikatelka Michaela Hlubková se svým manželem Lukášem vybudovali v Krmelíně na severní Moravě farmu mléčných koz a ovcí a stali se největšími producenty kozího mléka v tuzemsku.

„Klíčem k úspěchu jsou šťastné, spokojené a zdravé kozy, které mají absolutní komfort. Jen tehdy nám dají tolik mléka, kolik potřebujeme, protože nebereme provozní dotace, ale žijeme z prodeje mléka a mléčných výrobků,“ říká vystudovaná veterinářka, která ve čtvrtek večer získala v Ostravě titul Moneta Živnostník roku 2021 Moravskoslezského kraje. Soutěž, kterou vyhlašují Hospodářské noviny, letos probíhá už pošestnácté.

Do Krmelína vozí odborníky ze světa

Oceněná živnostnice začala podnikat po studiích v roce 2013, kdy čekala druhé z celkem tří dětí, které manželé mají. Lukáš Hlubek měl už tehdy veterinární praxi. Farmu podnikatelé založili v roce 2014, kdy si přivezli z Francie prvních 300 mléčných koz. Nyní chovají i mléčné ovce, celkem mají okolo 1300 zvířat. Kromě mléka a jogurtů vyrábějí také sýry nebo sušené kozí kolostrum, takzvané prvotní mléko, které je plné zdraví prospěšných látek. Vedle farmy provozují Hlubkovi ještě veterinární kliniku pro koně a malá zvířata v Petřvaldě. Celkově dávají podnikatelé práci 40 zaměstnancům.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se