Čím dál více lidí se stává vegetariány nebo vegany. Podle mezinárodních průzkumů The Vegan Society 2021 se vegansky, tedy bez potravin živočišného původu, v Evropě stravují zhruba čtyři procenta lidí, v USA šest procent, a v Asii dokonce 13 procent. Jaké to bude mít dopady na jejich zdraví, není zatím příliš prostudované, vědci už se tomu ale intenzivně věnují.
Nejnovější práci na toto téma vydala skupina německých a českých vědců, která analyzovala data ze 17 takzvaných metastudií, tedy přehledů několika desítek dalších studií, jež se tímto tématem zabývají, a to od 90. let až po současnost. Mezinárodní tým expertů tedy zpracoval velký balík informací. V řadě ohledů z toho vegani vychází dobře, stále je však u této diety důvod k opatrnosti. „Mnoho důkazů nemáme. Nemůžeme přesně říci, co škodí a co ne. Faktem ale je, že přechod k rostlinné stravě je nevyhnutelným osudem lidstva,“ upozorňuje Jan Gojda, zástupce přednosty pro vědu a výzkum z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, který je spoluautorem této velké datové studie o zdravotních dopadech veganství.
Ještě na vás čeká 70 % článku. S předplatným HN můžete začít číst bez omezení a získáte plno dalších výhod!
Máte již předplatné? Přihlaste se.
Nebo si kupte jen tento článek za 19 Kč.
Nákup jednoho článku
Zadejte e-mailovou adresu
Zadejte e-mailovou adresu. Zadaná e-mailová adresa je ve špatném formátu.
Máte již účet? Přihlaste se.
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.
Přihlaste se
Zdá se, že už se známe
Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.
Nemáte ještě účet? Zpět na zadání e-mailu »
Jste přihlášen jako
Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.