Čím dál více lidí se stává vegetariány nebo vegany. Podle mezinárodních průzkumů The Vegan Society 2021 se vegansky, tedy bez potravin živočišného původu, v Evropě stravují zhruba čtyři procenta lidí, v USA šest procent, a v Asii dokonce 13 procent. Jaké to bude mít dopady na jejich zdraví, není zatím příliš prostudované, vědci už se tomu ale intenzivně věnují.
Nejnovější práci na toto téma vydala skupina německých a českých vědců, která analyzovala data ze 17 takzvaných metastudií, tedy přehledů několika desítek dalších studií, jež se tímto tématem zabývají, a to od 90. let až po současnost. Mezinárodní tým expertů tedy zpracoval velký balík informací. V řadě ohledů z toho vegani vychází dobře, stále je však u této diety důvod k opatrnosti. „Mnoho důkazů nemáme. Nemůžeme přesně říci, co škodí a co ne. Faktem ale je, že přechod k rostlinné stravě je nevyhnutelným osudem lidstva,“ upozorňuje Jan Gojda, zástupce přednosty pro vědu a výzkum z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, který je spoluautorem této velké datové studie o zdravotních dopadech veganství.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.