Luboš Kastner, spolumajitel sítě restaurací Hospodska, provozuje v Praze a Plzni celkem šest podniků. „Právě sedím v jednom z nich a u dvou sousedních stolů jsou Španělé. Ti tady tři roky nebyli,“ hlásí Kastner. I díky tomu, že se do Česka znovu začínají vracet zahraniční turisté, věří, že se jeho gastronomickému byznysu bude letos dařit. „V Praze turistické oživení vnímáme hlavně u víkendových tržeb. V centru Prahy, které bylo během covidu prázdnější, nyní tržby vyskočily na dvojnásobek,“ tvrdí Kastner, který je zároveň členem představenstva Asociace malých a středních podniků.   

Právě vracející se turisté budou letos velmi důležití pro tuzemské restaurace a hotely, které byly v posledních dvou letech nejvýrazněji zasaženy protikoronavirovými lockdowny. Optimismus už potvrzují i první data. Podle čísel z platebních terminálů společnosti SaltPay přišlo během prvních dvou květnových týdnů do restaurací o 6,4 procenta víc lidí než v roce 2019. „Je to vůbec poprvé za dva roky, kdy návštěvnost restaurací překonala předcovidové počty,“ říká mluvčí společnosti SaltPay Jana Kohoutová. 

Zbývá vám ještě 80 % článku
Předplatné za 40 Kč na 4 týdny
  • První měsíc za 40 Kč, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se