Jen málokterá delikatesa vzbuzuje tolik emocí jako foie gras, tedy ztučnělá husí či kachní játra. Aby dostatečně narostla, tak farmáři násilně krmí ptáky a omezují je v pohybu, což mnozí lidé považují za neetické. Do budoucna by tuto pochoutku, která se často servíruje ve Francii na Vánoce, mohla nahradit foie gras ze zkumavky. Pracuje na tom francouzský start-up Gourmey, který maso kultivuje ze zvířecích buněk. Ten na začátku října získal od investorů 48 milionů eur, tedy v přepočtu přes 1,2 miliardy korun, na výstavbu potřebné nové továrny v Paříži.

Start-up vznikl v roce 2019 a sídlí v obci Évry-Courcouronnes na jižním předměstí Paříže. Zaměřuje se na výrobu drůbežího masa, hlavně pak toho kachního. K tomu využívá buňky získané z vajec. Ty pak v laboratorních podmínkách „krmí“ proteiny, aminokyselinami a cukry, podobně jako by kachna či husa získala ze svého krmiva. Buňky množí a nechají narůst do požadované velikosti. 

„Na mase uchováváme vše, co na něm máme rádi: chuť, texturu, smyslový zážitek. S jediným rozdílem – tedy že ho vyrábíme přímo z buněk,“ řekl jeden ze zakladatelů a šéf start-upu Nicolas Morin-Forest v rozhovoru pro francouzskou televizi BFMTV. „Vyvinuli jsme ho ve spolupráci s šéfkuchaři a s francouzskými a zahraničními kuchaři oceněnými michelinskými hvězdami, kteří produkt ochutnali a byli ohromeni.“

Zbývá vám ještě 60 % článku
Předplatné za 30 Kč
  • První 2 měsíce za 30 Kč měsíčně, poté za 159 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Česko je v čele Evropy a Hospodářské noviny jsou v Bruselu. Pokud chcete být u toho nejdůležitějšího, co se každý týden děje, a dočíst se i věci ze zákulisních jednání, odebírejte jediný newsletter v Česku věnovaný unii Ředitelé Evropy.