Umělá sladidla jsou dlouhodobě terčem odborné kritiky. Prakticky o každém z nich se už objevily vědecké články, které jim přisuzují škodlivé účinky jako třeba zvýšené riziko vzniku rakoviny nebo infarktu. Nejnovější vědecká studie z letošního května například hovoří o tom, že sladidlo neotam může poškozovat střevní mikroflóru. Jenže podle přednosty Centra diabetologie v IKEM Martina Haluzíka velmi záleží hlavně na množství konzumovaných potravin nebo nápojů s umělými sladidly. 

Zbývá vám ještě 90 % článku

Co se dočtete dál

  • Jaké jsou limity studií o umělých sladidel a jaké dávky jsou bezpečné.
  • V čem mohou být náhražky cukru zrádné.
  • Které z umělých sladidel je nejbezpečnější.
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.