Umělá sladidla jsou dlouhodobě terčem odborné kritiky. Prakticky o každém z nich se už objevily vědecké články, které jim přisuzují škodlivé účinky jako třeba zvýšené riziko vzniku rakoviny nebo infarktu. Nejnovější vědecká studie z letošního května například hovoří o tom, že sladidlo neotam může poškozovat střevní mikroflóru. Jenže podle přednosty Centra diabetologie v IKEM Martina Haluzíka velmi záleží hlavně na množství konzumovaných potravin nebo nápojů s umělými sladidly.
Co se dočtete dál
- Jaké jsou limity studií o umělých sladidel a jaké dávky jsou bezpečné.
- V čem mohou být náhražky cukru zrádné.
- Které z umělých sladidel je nejbezpečnější.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.